Ministeriöltä 190 miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-palvelujen kehittämiseen – rahaa jaossa kuntoutukseen, mielenterveyspalveluihin ja sosiaalihuoltoon

9:28
MTV Uutiset Live: Terveyskeskuksia vaivaa lääkäripula.

Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushaut avautuvat maanantaina, ministeriö kertoo.

Kahdesta sote-uudistukseen liittyvästä valtionavustushausta voi hakea rahoitusta palvelujen kehittämiseen ja sote-rakenneuudistuksen valmisteluun.

Tänä vuonna Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta alueille jaetaan 70 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Suomessa suuret erot alueiden välillä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriö käy tammi–helmikuun aikana alueiden kanssa kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä.

Hänen mukaansa eri puolella Suomea palveluiden erot ovat suuret, ja nyt halutaan ottaa alueiden erityispiirteet huomioon.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun. Avustuksia on jaossa yhteensä 120 miljoonaa euroa.

Rahaa kunnille ja kuntayhtymille

Valtionavustusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen, ministeriö sanoo tiedotteessa. Avustuksilla voidaan myös jatkaa niiden alueellisten ratkaisujen kehittämistä, jotka aloitettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

– Alueilla on tehty paljon työtä rakenteiden ja tietojärjestelmien kehittämiseksi. On tärkeää, että kehitystyöhön tulee mahdollisimman vähän katkoksia, Kiuru sanoo.

Rahoitusta voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät. Valtionavustusta myönnetään usean kunnan yhteisiin hankkeisiin. Pääsääntöisesti edellytetään vähintään 80 prosenttia maakunnan väestöpohjasta.

Näytön paikka

Kiuru sanoo tiedotustilaisuudessa, että rakenneuudistuksen osalta hallituksella on tänä vuonna näytön paikka. Hän sanoo, että on saanut olla ministerinä rauhassa, sillä monilla mielenmaisema on mollivoittoinen ja monet kentällä uskovat, että sote-uudistusta "voidaan katsella sitten myöhemmin".

Kiurun mukaan yllättävä tosiasia on kuitenkin se, että sote-uudistuksella on myös tällä hallituskaudella kiire.

Lainsäädäntö tulee Kiurun mukaan eduskuntaan vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja