Mainos

Työpaikkakiusaaminen etenee harvoin poliisille – kiusaamista usein vaikea todistaa

Häirintäilmoitusten määrä aluehallintovirastoille ovat viime vuosina kasvaneet. Ilmoituksista vain harva kuitenkin etenee poliisille, vielä harvempi oikeuteen ja tuomioon asti.

Etelä-Suomen aluehallintovirastoon tuli viime vuonna kaikkiaan noin 660 yhteydenottoa työhyvinvointiasioissa, joihin lasketaan kuuluvaksi häirintä, kuormitus, väkivallan uhka ja syrjintä. Näistä häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua koskevia yhteydenottoja oli noin 420.

– Häirintäasioita tuli vireille kirjallisesti noin 100, joista viranomaisohjaukseen asia on johtanut noin 40 tapauksessa. Näissä tapauksissa työnantajalle annettiin toimintaohje tai kehotus. Esitutkintailmoitukseen poliisille johti viime vuonna kuusi tapausta, Etelä-Suomen aluehallintoviraston lakimies Tanja Välke kertoo.

Vuonna 2011 yhteydenottoja työhyvinvointiasioissa tuli 519, joista häirintää ja epäasiallista kohtelua koskevia oli 307. Rikosilmoitus tehtiin neljässä tapauksessa.

Kiusaamisen määrittely ongelmallista

Työturvallisuuslaki on sisältänyt henkistä häirintää ja kiusaamista koskevia pykäliä vuodesta 2003 lähtien. Helsingin käräjäoikeudessa on ratkaistu 1.1.2010 jälkeen 33 juttua, joiden syytekohtina on ollut työsyrjintä, työturvallisuuslain rikkominen, työturvallisuusrikkomus tai työturvallisuusrikos. MTV3 Uutiset sai määräaikaan mennessä 25 jutun tuomiot, joissa viidessä kyse oli selkeästi työpaikkakiusaamisesta tai häirinnästä. Kahdessa jutussa syyte hylättiin, kolmessa jutussa annettiin sakkotuomio.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan tuomioiden vähäinen määrä selittynee näyttöongelmilla.

– Voi olla, että joku henkilö kokee häntä kiusatun, mutta kiusaajaksi epäilty asian kiistää, niin kiusaamisen toteennäyttäminen voi olla aika vaikeaa. Työnantajan täytyy kiusaamistapaukset työturvallisuuslain säädösten nojalla ensisijaisesti hoitaa. Oikeuteen tulevat vain sellaiset tapaukset, joita ei ole työpaikoilla saatu ratkaistua.

Kiusaamista sellaisenaan ei ole välttämättä kovin helppo rikoksen tunnusmerkistöön sovittaa.

– Kiusaamista on niin monenlaista. Kovimmassa muodossa se on pahoinpitely, joissa on myös usein näyttöongelmia. Kunnianloukkaustapauksissa, joissa henkilöä on solvattu esimerkiksi netissä tai toisten kuulen, näytön hankkiminen on usein helpompaa.

Kiusaaminen pyritään ratkaisemaan työpaikalla

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon tuli viime vuonna kirjallisesti vireille 40 tapausta. Viraston lakimies Petra Saarenmaa muistelee, että tapauksista on poliisille asti edennyt viimeisten kolmen vuoden aikana vain yksi juttu.

Tapausten määrä on kasvanut, sillä vuonna 2010 kirjallisesti vireille tuli 28 tapausta ja vuonna 2011 33 tapausta.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Seppo Pekkalan mukaan virastoon tulee vuosittain noin 500 yhteydenottoa, joissa aiheena on jokin henkisen hyvinvoinnin asia.

– Osa koskee häirintää ja tällöin työsuojeluviranomainen ihan ensimmäiseksi ohjeistaa käsittelemään asiaa työpaikalla. Mikäli valvontatoimenpiteitä tarvitaan, ne kohdistuvat aina työnantajaan ja tavoitteena on epäasiallisen kohtelun sekä muun terveyttä vaarantavan kuormituksen loppuminen työpaikalla.

Viime vuonna virastossa käsiteltiin 35 häirintätapausta, joista yhdessä työnantajasta tehtiin rikosilmoituksen.

– Työturvallisuusrikos häirintäasiassa edellyttää työnantajalta tietoista toimintaa, josta aiheutuu seurauksia työntekijän terveydelle.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja