Työmatkapyöräilystä paljastui huima hyöty: Vähentää stressiä huomattavasti jo ennen työpäivän alkua

Työmatkapyöräily voi auttaa sinua aloittamaan työpäiväsi ilman stressin häivääkään, väittää tuore tutkimus.

Työmatkapyöräilyn positiiviset vaikutukset eivät tutkimuksen perusteella jää lyhytaikaisiksi, vaan niiden todettiin kestävän pitkälle iltapäivään, jopa iltaan saakka. Työmatkojen pyöräily voi siis auttaa sinua vähentämään stressiä niin töiden kuin kotiaskareidenkin parissa. 

Tässä InternationalJournal of Workplace Health Management -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa 123 osallistujaa pyydettiin täyttämään joka työpäivän aluksi kyselylomake, jossa heidän tuli arvioida sen hetkisiä tuntemuksiaan aina stressin, energisyyden kuin mielialankin suhteen. Osallistujista 54 saapui töihin autolla, 42 joukkoliikennettä käyttäen ja 25 polkupyörillä.

Vaikka aktiivisten, pyörää käyttävien henkilöiden uskottiinkin olevan muita energisempiä, tutkijat yllättyivät siitä, että pyöräilijöiden keskuudessa näytti esiintyvän selvästi muita kulkuvälineitä käyttäviä vähemmän stressiä. Kaikista suurin stressitaso töihin tullessa oli omalla autolla kulkevilla henkilöillä. 

Viiden pisteen asteikolla arvioitaessa autoilijoiden keskiarvoksi muodostui 2,54, julkista liikennettä käyttävien 2,25 ja pyöräilijöiden 2,18.  

Autoilu lisää turhautumista ja stressiä 

Kanadalaisen Concordian yliopiston professori Stéphane Brutuksen mukaan työmatkapyöräily voi auttaa ihmisiä saapumaan töihin hyvällä mielin, niin sanotusti oikealla jalalla. Kun tähän lisätään vielä pyöräilyn vaikutukset fyysiselle terveydelle, lisäsyitä pyöräilyyn ei tarvitse enempää etsiä.

Vaikka töihin pyöräily ei ole käytännöllistä tai mahdollista kaikille, Brutus suosittelee kaikkia kynnelle kykeneviä ainakin kokeilemaan, kuinka suuri vaikutus mielialaan ja stressinhallintaan sillä voi omalle kohdallesi olla.

– Suhteemme autoihin on niin syvästi juurtunut, että emme edes kyseenalaista kaikkea sitä stressiä ja turhautumista, mitä sen omistaminen ja ajaminen voi aiheuttaa. Haluamme ihmisten ymmärtävän, että voi olla parempiakin tapoja, Brutus toteaa.

Lähde: Time

Muista liikkua myös työpäivän aikana! 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja