Mainos

Työeläkeyhtiöillä vielä miljardien sijoitukset kriisimaissa

Työeläkeyhtiöt ovat hankkiutuneet urakalla eroon sijoituksistaan euroalueen kriisimaissa.

Suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat Finanssivalvonnan tietojen mukaan myyneet kesäkuun jälkeen pois lähes puolet sijoituksistaan GIIPS-maiden eli Kreikan, Italian, Irlannin, Portugalin ja Espanjan valtionlainoissa. Kun kesäkuun lopussa eläkeyhtiöiden varoja oli kiinni viisikon valtionlainoissa noin 1,5 miljardia, lokakuun puolivälissä sijoitukset olivat alentuneet 800 miljoonaan.

Vielä kesäkuussa työeläkeyhtiöillä oli pelkästään Italian valtiolainoja 862 miljoonan euron edestä.

Kaikkiaan työeläkeyhtiöillä on sijoituksia GIIPS-maissa 2,9 miljardia euroa. Kun lasketaan mukaan myös Kuntasektorin eläkkeistä vastaavan Kevan ja Valtion eläkerahaston sijoitukset, eläkevakuuttajilla on sijoituksia kriisimaissa noin neljä miljardia. Valtionlainojen lisäksi yhtiöt ovat sijoittaneet pääasiassa pankkien ja yritysten lainoihin.

Sijoituksia siirretty Pohjoismaihin

Sijoitukset kriisimaissa ovat vähentyneet vajaassa neljässä kuukaudessa noin miljardilla, kertoo Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jukka Vesala. Kesäkuun jälkeen kriisimaissa olleista sijoituksista on siis myyty viidennes.

- Sijoittajat ovat maailmanlaajuisesti luopuneet ongelmamaiden valtionlainoista. On haluttu vähentää riskiä, mikä sijoitukseen liittyy, koska näiden lainojen markkina-arvot ovat olleet laskussa. Siitä ääriesimerkki on Kreikka, jossa markkina-arvot ovat tulleet hyvinkin voimakkaasti alas, Vesala kertoo.

Työeläkeyhtiöt ovat Vesalan mukaan siirtäneet varallisuuttaan esimerkiksi Saksaan, Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

Vaikka riskialttiista sijoituksista on hankkiuduttu aktiivisesti eroon, voivat ne osaltaan alentaa työeläkeyhtiöiden tuottoa.

- Jos niitä arvostetaan markkina-arvoon tuottolaskelmassa, näistä on voinut tulla negatiivista. Mutta jos katsotaan koko vuotta, suurempi vaikutus on ilman muuta ollut osakemarkkinoiden heikolla kehityksellä, Vesala sanoo.

- Työeläkeyhtiöillä on yhteensä 120 miljardin sijoitussalkku. Valtionlainojen osuus tästä potista on alle prosentti.

Tuotto vuoden alusta miinuksella

Työeläkeyhtiöiden pitkän aikavälin sijoitustavoitteena on 4 prosentin reaalinen tuotto. Markkinamyllerrykset ovat vieneet tuoton vuoden alusta 3,7 prosenttia miinukselle.

- Pidemmällä aikavälillä on oltu kohtuullisessa tuotossa eli noin neljässä prosentissa. Tietysti jos jatkossa ei tule korjaavaa liikettä positiiviseen suuntaan, se vaikuttaa siihen, paljonko on kerättävä eläkemaksuja.

GIIPS-maiden sijoituksia vaarallisempi työeläkkeiden kannalta on Vesalan mielestä velkaongelmien jatkuminen.

- Jos eurooppalainen velkakriisi jatkuu, se painaa osakemarkkinoita ja laajemmin rahoitusmarkkinoita. Se alentaa osaltaan sijoitussalkun arvoa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.