Mainos

Tymoshenko pääsi vapaaksi - "Diktatuuri on ohi!"

12:21

Ukrainassa oppositiojohtaja Julija Tymoshenko on vapautettu vankilasta. 

- Kotimaamme näkee tästä päivästä lähtien auringonvalon ja taivaan, sillä diktatuuri on loppunut, sanoi Tymoshenko toimittajille pian vapautumisensa jälkeen.


21.11.2013

Ukraina hylkää neuvottelut EU:n kauppasopimuksesta. Mielenosoitukset alkavat seuraavana viikonloppuna. Aluksi EU-yhteistyötä tukeneet mielenosoitukset muuttuvat pian eri syistä yleisesti hallitusta vastustaviksi. 

16.1.2014

Ukrainan parlamentti hyväksyy uudet lait, jotka käytännössä kieltävät mielenosoitukset. Protestit kasvavat entisestään, ja parlamentti joutuu pian kumoamaan lait.

22.1.2014 

Ensimmäiset mielenosoittajat kuolevat yhteenotoissa poliisin kanssa. Presidentti Viktor Janukovitsh taipuu neuvotteluihin, hajottaa hallituksen ja tarjoaa sovintoa mielenosoittajille. Oppositiojohtajat kieltäytyvät epäedullisena pitämästään sovusta.

18.2.2014 

Parlamentti ei ota käsittelyyn opposition lakiehdotusta, joka palauttaisi valtaa presidentiltä parlamentille. Mielenosoitus käynnistää päivän väkivaltaisuudet, joissa kuolee toistakymmentä ihmistä. Poliisi alkaa hajottaa mielenosoitusta Itsenäisyysaukiolla.

20.2.2014

Poliisi ampuu kymmeniä mielenosoittajia. Kiovan kaupunginjohtaja ja useat alueiden puolueen kansanedustajat hylkäävät Janukovitshin.

21.2.2014 

Presidentti Janukovitsh ja oppositiojohtajat solmivat sopimuksen väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Puolan, Ranskan ja Saksan ulkoministerit toimivat välittäjinä. Janukovitsh pakenee Kiovasta.

22.2.2014 

Parlamentti äänestää Janukovitshin erottamisen ja oppositiojohtaja Juljia Tymoshenkon vapauttamisen puolesta ja päättää presidentinvaalien järjestämisestä toukokuun lopulla. Krimin ja neljän itäisen alueen johtajat ilmoittavat, etteivät tunnusta Kiovan uutta keskusvaltaa.


Tymoshenko heilutti kannattajilleen, kun hän ajoi näiden ohi autossa. Tymoshenko on istunut vankeustuomiota Harkovassa Itä-Ukrainassa. 

Hänet tuomittiin vankeuteen vuonna 2011. Paikalla Harkovassa oli satoja kannattajia.

Tymoshenko matkalla Itsenäisyydenaukiolle

Tymoshenkon poliittinen liittolainen Arseni Jatsenjuk kertoi uutistoimisto Interfaxille, että Tymoshenko aikoo matkata suoraan Kiovaan Itsenäisyydenaukiolle.

Hän on ollut viime ajat vartioituna sairaalassa selkävaivojen vuoksi.

Tymoshenko tuomittiin vuonna 2011 vankeuteen vallan väärinkäytöstä. Tuomio liittyi kaasusopimukseen, jonka Ukraina oli solminut Tymoshenkon pääministerikaudella.

Kannattajat ja länsivallat pitivät oikeudenkäyntiä poliittisena.

Ukrainan parlamentti on nimittänyt Tymoshenkon liittolaisia hallinnon kärkipaikoille. Sisäministeriksi valittiin Arsen Avakov ja puhemieheksi Oleksander Turtshynov, jotka ovat molemmat Tymoshenkon läheisiä liittolaisia.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.