Mainos

Tyly selvitys: Putkiremontti alkaa usein vasta silloin, kun putket jo vuotavat – hinta merkitsee urakoitsijan valinnassa eniten

7:05
"Halvimmillaan noin 500 euroa neliö" – miksi putkiremontin hinta vaihtelee niin paljon? Video keväältä 2017.

lsännöintiliitto on julkaissut tuoreen Putkiremonttibarometrin. Tulosten perusteella taloyhtiöt saavat yhä lähes aina pankkilainoja putkiremontteihin – jotka kuitenkin aloitetaan usein suhteellisen myöhään.

Putkiremontteja koskevaan kyselyyn on vastannut yhteensä 254 isännöitsijää. Remonteista hieman yli 70 prosenttia on tehty 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuille taloille.

Peräti 45 prosenttia vastaajista on kertonut, että putkistossa tapahtuneilla vuodoilla oli erittäin suuri merkitys putkiremontin suunnittelun aloittamiselle.

Toisin sanoen putkiremontit aloitetaan huomattavan usein vasta silloin, kun ongelmat ovat jo ilmeisiä.

– Sellaisiakin yksittäistapauksia on, joissa remonttiin on ryhdytty vasta, kun vakuutusyhtiö ei ole enää korvannut vuotovahinkoja, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Reetta Yrttimaa kommentoi tiedotteessa.

Työn jälki pääosin hyvää

Urakoitsijan valinnassa hinnalla oli erittäin suuri merkitys joka toiselle vastaajalle. Tärkeänä pidettiin myös urakkayhtiön mainetta sekä urakalle annettua aikataulua.

Käytetyt menetelmät, niiden sertifikaatit sekä remonttiin liittyvät takuukysymykset sen sijaan olivat erittäin tärkeitä huomattavasti harvemmalle.

Urakoitsijat saivat työstään keskimäärin varsin hyvät arviot: esimerkiksi yleinen työn jälki sai (asteikolla 1–5) keskimääräisen arvosanan 4,08.

Rivi- ja luhtitaloissa perinteisillä menetelmillä toteutettu saneeraus maksoi yhtä vastikeneliömetriä kohden keskimäärin 659 euroa, elementtikerrostaloissa 740 euroa ja muissa kerrostaloissa 883 euroa.

Leijonanosa yhtiöistä sai rahan ilman lisäselvityksiä

Mediassa on uutisoitu pankkien myöntävän monella paikkakunnalla nykyisin aiempaa penseämmin lainoja taloyhtiöiden remonttirahoituksiin.

Tämä ei kuitenkaan näkynyt tilastoissa: 91 prosenttia taloyhtiöistä sai tarvitsemansa rahat ilman lisäselvityksiä, ja vain kaksi prosenttia jäi kokonaan ilman.

Isännöintiliiton mukaan remontit eivät ole tulevaisuudessa vähenemässä, kun 1970- ja 1980-luvun rakennukset ikääntyvät yhä enenevissä määrin pisteeseen, jossa putkiremontti on tehtävä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja