Tutkimus: Vitamiinit voivat lyhentää elinikää – ainakin myyrillä

Moni nappailee vitamiineja kuin varmuuden vuoksi. Uuden tutkimuksen perusteella antioksidanttivitamiinien liialliseen nauttimiseen kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

Uuden tutkimuksen mukaan C- ja E-vitamiinin runsas nauttiminen lyhentää myyrien elinikää jopa neljänneksellä. Biology Letters -julkaisussa esitelty tutkimus herätti uudelleen kysymyksen siitä, voiko terveellisinä pidettyjen vitamiinien nauttimisesta olla haittaa.

Tutkimuksen perusteella myyrät, jotka nauttivat kahden kuukauden iästä alkaen suuria määriä E- ja C-vitamiinia, kuolivat tavallista ruokavaliota noudattavia myyriä jopa neljänneksen aiemmin. E- ja C-vitamiineja pidetään antioksidanttivalmisteina, joiden on aiemmissa tutkimuksissa todettu hidastavan solujen vanhenemista. Toisaalta E-vitamiini on yhdistetty muun muassa eturauhassyöpään ja kohonneeseen kuolleisuuteen.

Varovaisuus tarpeen

Vitamiinit ovat aiemminkin jakaneet tutkijoiden mielipiteitä: osa tutkijoista on pitänyt niitä vaarallisina, osa taas on sitä mieltä, että ylenmääräinen vitamiinien syönti on turhaa. Myös lajilla näyttää olevan merkitystä. Esimerkiksi hiirien elinikää on saatu lisäravinteilla nostettua. Uusi myyrillä tehty tutkimustulos on juuri päinvastainen.

– Kun aloitimme tutkimuksemme, oletimme että myyrien elinikä nousisi samalla tavalla kuin hiirilläkin, joita olemme aiemmin testanneet. Olimme yllättyneitä, että näin ei ollut, professori Colin Selman Glasgowin yliopistosta kertoo.

Uusi tutkimus ei kuitenkaan osoita, mikä oli runsaasti C- ja E-vitamiinia nauttineiden myyrien kuolinsyy, joten lisätutkimuksia tarvitaan yhä. Professori John Speakman Aberdeenin yliopistosta muistuttaa, että tuloksia ei kannata tässä vaiheessa yleistää.

– Varovaisuus on kuitenkin tarpeen suuria määriä antioksidanttivitamiineja nautittaessa, Speakman sanoo.

Ihminen tarvitsee esimerkiksi kasviksista ja hedelmistä saatavaa C-vitamiinia 40 mg päivässä. Soluja suojaavaa E-vitamiinia saa sen sijaan vaikkapa pähkinöistä, siemenistä ja viljasta. Sukupuolella on väliä. Mies tarvitsee E-vitamiinia päivittäin noin 4mg, nainen 3mg. Vitamiinilisistä näitä voi kuitenkin saada moninkertaisen määrän, ainakin jos ylittää suositusannoksen.

Lisää hyvinvoinnista Namaste jooga -ohjelmassa

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja