Tutkimus: Verkko-ostokset vähentävät joulustressiä

Itellan tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kuluttajista aikoo tänä vuonna ostaa joululahjoja verkosta. 70 prosenttia tutkimukseen vastanneista sanoo verkkokaupan vähentävän joulustressiä.

Itellan toteuttaman tutkimuksen mukaan verkosta on tullut koko kansan ostospaikka. Yli puolet suomalaisista aikoo tänä vuonna ostaa joululahjoja verkosta ja noin 70 prosenttia vastaajista kertoi verkkokaupan vähentävän joulustressiä.

Verkko on mieluisa ostoskanava kaikissa ikäryhmissä ja elämänvaiheissa, mutta erityisesti sitä suosivat alle 45-vuotiaat ja lapsiperheet. Netin joululahjojen ostamista helpottavien mahdollisuuksien hyödyntäminen korostuu erityisesti nuorilla. 

Eniten aiotaan ostaa musiikkia, elokuvia ja pelejä, kirjoja ja lehtiä sekä viihde-elektroniikkaa. Tuoteryhmistä selvimmin kasvussa ovat kauneus ja terveys.

Suomalaisuus vetoaa verkkokaupassa

Noin 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoi, että verkkokaupoissa vetoaa suomalaisuus - joka toinen ostaja aikoo ostaa pelkästään suomalaisista verkkokaupoista. Tieto viimeisestä jouluksi ehtivästä tilauksesta on myös tärkeä, sillä yli 40 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoo olevansa mattimyöhäisiä lahjojen hankinnassa.

Suomalaisittain amerikkalaisten kuumimmat ostospäivät Black Friday ja Cyber Monday kiteytyvät itsenäisyyspäivän jälkeiseen maanantaihin, tänä vuonna se on 8. joulukuuta. Ostoryntäykseen on kaksi syytä: veronpalautukset on saatu ja ostokset ehtivät jouluksi myös kauemmas lahjansaajille.

Kiireisimpinä viikkoina Itella Postissa käsitellään noin miljoona pakettia viikossa. 

Pakettiautomaattien määrää lisätään

Itella Posti on varautunut verkkokaupan myötä kasvavaan pakettien määrään lisäämällä erityisesti pakettiautomaattien määrää. Tänä jouluna on jo käytössä yhteensä 460 pakettiautomaattia eri puolella Suomea sekä yli 900 Postin muuta palvelupistettä. Joulusesonkiin avattiin myös uusi Postin mobiilipalvelu paketin kulun seurantaan ja ohjaamiseen sekä karttahaku, jolla löytää kaikki Postin palvelupisteet myös mobiilisti.

Pakettiautomaateista voi helposti noutaa, mutta myös lähettää paketteja. Pakettiautomaattiin lähetyksiä vastaanottaneista lähes 90 % arvioi, että automaatti on heille kätevä tapa vastaanottaa myös verkosta tilattuja joululahjoja.

Verkkokauppaan liittyvä kysely toteutettiin GallupKanavassa 7.-12.11.2014. Kyselyyn vastasi 1106 kuluttajaa.

Lähde: Itellan tiedote

Lue myös:

    Uusimmat