Tutkimus väittää: Auringon välttely voi olla yhtä vaarallista kuin tupakointi

Hyviä uutisia kaikille auringon ystäville! Uusi tutkimus paljastaa auringonvalolla olevan huomattava vaikutus erityisesti naisten terveyteen.

Journal of Internal Medicine -julkaisussa viime viikolla esitelty tutkimus osoittaa auringolle altistumisen lisäävän erityisesti naisten terveyttä ja elinvuosia. 

Ruotsalaisen Karoliinan yliopistollisen sairaalan lääketieteen tohtorin Pelle Lindqvistin johtamassa tutkimuksessa seurattiin lähes 30 000 ruotsalaisnaista yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Aktiivisesti auringossa oleilevilla naisilla todettiin olevan pienempi riski sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin. 

Aurinko voi auttaa myös ihosyöpäpotilaita

Auringonvalon välttelyn todettiin puolestaan olevan terveyden kannalta jopa yhtä haitallista kuin tupakointi. 

– Tupakoimattomien ja aurinkoa välttelevien henkilöiden elinajanodote oli sama kuin tupakoivilla henkilöillä, jotka altistivat itseään aktiivisesti auringonvalolle. Tämä osoittaa, että auringon välttäminen voi olla yhtä suuri riskitekijä kuin tupakointi, Lindqvist toteaa.

Tutkijat myöntävät, että auringolle altistuminen voi lisätä ihosyövän riskiä, mutta myös tämän asian suhteen auringonvalo katsottiin positiiviseksi asiaksi. Auringonvalolle altistuneet ihosyöpäpotilaat saivat säännöllisesti paremman ennusteen kuin potilaat, jotka välttelivät aurinkoa.

Tutkijat toteavat eri tutkimustulosten olevan hieman ristiriitaisia, sillä toisaalta auringonvalon on todettu lisäävän ihosyöpää, toisaalta parantavan sitä. 

Kohtuullisuus pätee tähänkin asiaan

Vaikka tämän tutkimuksen tulokset puhuvat puolestaan, auringossa oleilu ei kuitenkaan tee sinusta automaattisesti tervettä. Tutkimuksessa ei otettu huomioon liikunnan vaikutuksia terveyteen, eikä myöskään auringon muita myönteisiä vaikutuksia, kuten D-vitamiinintuotantoa.

Lindqvist selittää, että tässä asiassa liioittelu voi olla vaarallista., mutta vähättely sitäkin vaarallisempaa. Auringosta kannattaa siis nauttia aina kuin mahdollista, mutta kohtuudella.

– Olemme tähän asti tienneet kolme suurta elämäntapatekijää, jotka vaarantavat terveyden. Ne ovat tupakointi, ylipaino ja toimettomuus. Nyt tiedämme neljännen, ja se on auringonvalon välttely, Lindqvist toteaa.

Aurinkovoiteita ei kuitenkaan kannata unohtaa.

Video: Vaikka auringovalo on hyväksi, se vaikuttaa huomattavasti ihon kuntoon. 

Lähde: Good

Lue myös:

    Uusimmat