Tutkimus vahvistaa: Tomaatit kannattaa syödä kypsennettyinä

Kypsennetyt tomaatit sisältävät raakoja enemmän terveellistä antioksidanttia.

Tuore Veronan yliopistossa toteutettu tutkimus vahvistaa aiemmat väitteet, joiden mukaan tomaattien terveyshyödyt tulevat parhaiten esiin kypsennettyinä. Kypsennetyt tomaatit sisältävät raakoja enemmän antioksidantti lykopeenia, jonka on tutkimuksissa todettu ehkäisevän vakavia sairauksia.

Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2012 tehty väitöstutkimus osoitti, että ravinnosta saatavat karotenoidit, kuten lykopeeni, alentavat riskiä sairastua syöpään. Portsmouthin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tomaatin sisältämä lykopeeni sen sijaan hidastaa syöpäsolujen leviämistä ja voi jopa tappaa eturauhassyövän solut. Lykopeenin on myös todettu auttavan masennuksen ehkäisyssä.

Veronan yliopiston tukijoiden mukaan 80 gramman päivittäinen annos esimerkiksi tomaattikastiketta voi kumota osan rasvaisen aterian haittavaikutuksista. Tomaattikastikkeen sisältämä lykopeeni suojaa tutkijoiden mkaan verisuonia ja estää tukoksia.

Tomaattifaktat:

– Saadaksesi tomaatista suurimman C-vitamiinimäärän, syö tomaatti tuoreena.

– Tomaatin lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaattituotteista kuten ketsupista sekä tomaattikastikkeesta. Terveellisen rasvan lisääminen ateriaan tehostaa lykopeenin imeytymistä ohutsuolessa.

– 100 grammassa tuoretta tomaattia on noin 3 milligrammaa lykopeenia. Samassa määrässä tomaattimehua lykopeenia on 9 milligrammaa. Ketsupissa sitä on vieläkin enemmän eli noin 15 milligrammaa.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat