Tutkimus: Tästä syystä koirille lepertely oikeasti kannattaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan koirille lepertely voi saada ne kuuntelemaan ohjeita paremmin.

Katso videolta, millainen on meno koirien päiväkodissa!

Monikaan ihminen ei voi vastustaa pieniä karvaisia eläimiä, ja kimeä lepertelyääni tulee suusta kuin itsestään. Toisia "vauva-ääni" taas ärsyttää, mutta brittitutkimuksen mukaan siitä voi olla hyötyä.

Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan puhuminen korkeammalla äänellä, joka on kyllästetty liioitelluilla tunteilla, voi parantaa koirien ja ihmisen välistä viestintää. Tutkijoiden mukaan kimeällä lepertely-äänellä puhuminen myös kannustaa koiria viettämään enemmän aikaa omistajiensa kanssa ja kiinnittämään enemmän huomiota annettuihin ohjeisiin.

Aiemmin todettu vain pennuilla

Aiemmissa tutkimuksissa kimeällä, tunteikkaalla puhetavalla on huomattu olevan vaikutuksia vain pentukoiriin, mutta uudessa tutkimuksessa myös aikuisten koirien ja ihmisten välisessä kommunikaatiossa huomattiin eroja riippuen puhetavasta.

Aiemmissa tutkimuksissa koirille on myös soitettu ääniä nauhalta, mutta Yorkin tutkimuksessa ihmiset ja koirat asetettiin samaan huoneeseen, jotta tilanne olisi luonnollisempi.

Kokeita tehtiin yhteensä 30 aikuiselle koiralle. Koirat saivat kuulla koirille suunnattuja ohjeita sekä satunnaisia lauseita tavallisella ihmisäänellä sekä lepertelyäänellä.

Näin tutkittiin reagoivatko koirat paremmin puhetapaan vai itse lauseisiin, puheen sisältöön.

Koirille suunnattu puhe avainasemassa

– Meille selvisi, että aikuiset koirat haluavat olla tekemisissä ja viettää aikaa puhujan kanssa, joka käyttää koirille suunnattua puhetapaa [lepertelyä] koirille suunnattujen sisältöjen kanssa, kuin heidän, jotka käyttivät aikuisille suunnattua puhetapaa koiriin liittymättömän sisällön kanssa, selittää tutkimuksessa mukana ollut tohtoriopiskelija Alex Benjamin.

Koirat eivät kuitenkaan reagoineet kimeällä äänellä kerrottuihin satunnaisiin lauseisiin, kuten ”kävin eilen elokuvissa”. Tutkijoiden mukaan koirat siis tarvitsevat kimeän äänen ja heille suunnatut ohjeet, jotta ne keskittyvät kuuntelemaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja