Tutkimus: Tässä asiassa narsisteilla todella menee paremmin kuin muilla

0:28
Entä mikä on epävakaa persoonallisuushäiriö? Videolla kerrotaan tästä pitkäkestoisesta häiriöstä, jossa ihmisen minäkuva on rakentunut ongelmallisesti.

Belfastin yliopiston tutkimuksen mukaan narsistit saattavat olla onnellisempia kuin muut.

Narsisteilla voi olla suuria, perusteettomia luuloja omasta tärkeydestään ja paremmuudestaan, mutta yhdessä asiassa he todella ovat muita parempia: Belfastin yliopiston tutkimuksen mukaan narsistit ovat onnellisempia kuin muut.

Yliopiston edelleen jatkuvan tutkimuksen mukaan narsistit ovat vähemmän stressaantuneita tai masentuneita kuin muut. BBC:n mukaan narsistit ovatkin "kauheita, mutta onnellisia ihmisiä".

Ylettömän itsevarmoja eivätkä koe häpeää

Tutkimuksessa narsistit määritellään ihmisiksi, jotka käyttäytyvät riskialttiisti, joilla on epärealistisia, ylivertaisia mielikuvia itsestään ja omista kyvyistään ja jotka ovat ylettömän itsevarmoja. He eivät koe häpeää tai syyllisyyttä tai tunne paljoakaan empaattisia muita kohtaan.

Suomessa narsistisen persoonallisuuden diagnoosi on F60.8 eli muu persoonallisuushäiriö. Mielenterveystalon mukaan narsistinen persoonallisuushäiriö voidaan nähdä pitkäaikaisena itsetunnon ja itsearvostuksen säätelyjärjestelmän häiriönä.

Narsistinen henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun. Hän on muille kateellinen tai ylimielinen ja kykenee myös käyttämään muita häikäilemättä hyväkseen.

Tuntevat vähemmän stressiä kuin muut

Psykologi Kostas Papageorgioun tutkimuksen osallistui 700 henkeä. Tutkimuksen mukaan narsismi vaikuttaa olevan "kantajalleen" hyödyllinen ominaisuus, vaikka muiden kannalta se näyttäytyy yleensä negatiivisena ja ongelmallisena.

Tutkimuksen mukaan narsistit voivat vahingoittaa lähimmäisiään ja aiheuttaa heille tuskaa, mutta he tuntevat vähemmän stressiä kuin muut ja näkevät myös elämän vähemmän stressaavana.

Liiallinen itsevarmuus "suojaa" ihmistä?

Liiallinen itsevarmuus ja oletus omasta tärkeydestä vaikuttaisivatkin "suojaavan" narsistia siltä, että hän tuntee olonsa huonoksi itsensä suhteen.

Papageorgioun tiimin aiemman tutkimuksen mukaan narsistit olivat muita todennäköisemmin menestyneitä töissä ja sosiaalisessa elämässään, koska henkinen "kovuus" auttoi heitä pääsemään yli hylkäämiskokemuksista ja pettymyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja