Mainos

Tutkimus: Suomen mehiläiset eivät kärsi kiellettyjen torjunta-aineiden käytöstä

23:11

Tutkijoiden mukaan mehiläiset eivät Suomessa kärsi neonikotinoideja sisältävien torjunta-aineiden käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntämässä viljelijöille poikkeusluvan käyttää neonikotinoideilla käsiteltyjä rypsin ja rapsin siemeniä vielä tänä keväänä.

EU kielsi neonikotinoideja sisältävien torjunta-aineiden käytön rypsin ja rapsin viljelyssä, koska niiden epäillään aiheuttavan mehiläisten joukkokuolemia. Kielto astui voimaan joulukuun alussa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ovat tutkineet neonikotinoidien vaikutusta Suomen mehiläisiin viime kesästä lähtien. Alustavien tulosten mukaan tilanne ei näytä meillä pahalta.

- Näyttää tällä hetkellä, ettei niistä ole välitöntä vaaraa tai riskiä mehiläisille. Tutkimus on kesken ja tuloksia saadaan koko ajan, mutta nyt näyttää hyvältä, toteaa MTT:n tutkija Jarmo Ketola.

Tutkijat ovat keränneet näytteitä sekä torjunta-aineilla käsitellyiltä että käsittelemättömiltä pelloilta. Mehiläisistä mitatut neonikotinoidipitoisuudet eivät ole ylittäneet annettuja turvallisuusrajoja.

- Olemme seuranneet käytettyjen neonikotinoidivalmisteiden vaikutusta mehiläisiin, mehiläispesiin ja myös muihin pölyttäjiin, kuvailee Ketola.

Viljelijöille poikkeuslupa vielä tälle keväälle

Rauhoittavien tutkimustulosten takia Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes todennäköisesti myöntää ensi viikolla viljelijöille poikkeusluvan käyttää neonikotinoideilla käsiteltyjä siemeniä vielä kerran, tänä keväänä.

Tutkimukset jatkuvat tämän vuoden loppuun. Jos haittoja ei jatkotutkimuksissakaan havaita, selitys voi löytyä Suomen muusta Euroopasta poikkeavista viljelytavoista.

- Syynä voi olla käytetty erilainen viljelytekniikka ja erilainen kasvilajisto. Meillä Suomessa viljellään kevätöljykasveja ja keski-Euroopassa ne ovat pääasiassa syysöljykasveja, selittää Jarmo Ketola.

Osa viljelijöistä luopuu öljykasveista

Joka tapauksessa neonikotinoidien käyttö pysyy EU:ssa kiellettynä ainakin toistaiseksi. EU on luvannut tarkastella uusia tutkimustuloksia ja harkita kieltoa uudelleen vuonna 2015.

Öljykasveja viljellään Suomessa noin 70 000 hehtaarilla. Viljelijöitä on tuhansia. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) arvion mukaan osa viljelijöistä lopettaa öljykasvien viljelyn neonikotinoidikiellon takia.

- Moni miettii lopettamista. Pahimmassa tapauksessa noin viidesosa saattaa lopettaa. Se riippuu kuitenkin keväästä ja markkinatilanteesta. Tällä hetkellä öljykasvien hinta on nousussa ja se voi hillitä lopettamishaluja, arvioi MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

Schulman arvioi, että monet kokeilevat rypsin ja rapsin viljelyä peittaamattomilla siemenillä, joita ei ole käsitelty torjunta-aineilla. Siemenet peitataan taimivaiheen tuholaisten kuten kirppojen torjumiseksi. Toistaiseksi markkinoilla ei ole sellaisia peittausaineita, jotka eivät sisältäisi neonikotinoideja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.