Tutkimus selvitti lääkityksen vaikutusta ADHD-potilaiden työllistymiseen

ADHD:n stimulanttilääkitys saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella vähentää keski-ikäisten potilaiden työttömyysjaksoja. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Tutkijat seurasivat rekisteritietojen perusteella 13 000 keskimäärin 38-vuotiasta ADHD-potilasta vuodet 2008–2013. Työttömyysjaksona pidettiin vähintään 90 päivän työttömyyttä vuoden aikana.

Seurannan perusteella ADHD-lääkkeitä kahden edeltävän vuoden aikana käyttäneiden riski joutua työttömäksi seuraavan vuoden aikana oli noin 10 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet ADHD-lääkkeitä. Yhteys oli voimakkaampi lääkityksen aikana, ja se myös voimistui, mitä pitempään lääkitys jatkui.

Aineistossa yhteydet havaittiin pääasiassa naisilla, mutta aiemmissa tutkimuksissa samantapaisia hyötyjä on todettu myös miehillä. Lisätutkimuksissa olisikin hyvä selvittää, mistä mahdolliset sukupuolierot johtuvat.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä aikuisiän ADHD voi haitata työllistymistä ja työelämää monella tapaa. Ruotsalaisten tulokset viittaavat siihen, että lääkityksen avulla tilanne voi kuitenkin parantua ainakin jonkin verran.

ADHD-tarkkaavaisuushäiriö on noin 2,5 prosentilla aikuisista ja 5 prosentilla lapsista.

Venla sai ADHD-diagnoosin vasta 25-vuotiaana:

Venla sai ADHD-diagnoosin vasta 25-vuotiaana – lisää nyt tietoisuutta sometilillään:"Minulle on tullut koskettavia viestejä" 7:02
Venla sai ADHD-diagnoosin vasta 25-vuotiaana – lisää tietoisuutta sometilillään: "Minulle on tullut koskettavia viestejä"

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat