Tutkimus: Seksistiset ajatukset tulevat äidiltä

Uusi tutkimus osoittaa, että äidillä on suuri rooli seksististen asenteiden siirtymisessä sukupolvelta toiselle, science20.com uutisoi.

Espanjalaisen University of the Basquen tekemä tutkimus osoittaa, että seksistiset asenteet eivät suinkaan siirry miehiltä toiselle, vaan niistä voi syyttää enemmän äitejä, jotka siirtävät ajatuksensa jälkipolvilleen.

Tutkimukseen osallistui 1455 11-17-vuotiasta nuorta sekä heidän vanhempiaan. Tutkimuksen mukaan pojilla on usein seksistisimpiä asenteita kuin tytöillä. Yllättävää kyllä, äidit siirsivät poikiin enemmän seksistisiä asenteita kuin isät.

Tutkimusryhmä oli yllättynyt löydöksistä

– Jos naiset ovat yleensä seksismin uhreja, on paradoksaalista, että heillä on suurempi vaikutus haitallisten asenteiden siirtymiseen, ryhmä toteaa.

Tutkijoiden mukaan äidin suurempaa roolia haitallisten asenteiden välittämisessä voidaan selittää sillä, että äidit viettävät lastensa kanssa enemmän aikaa kuin isät. Lisäksi äidin opettamat sukupuoliroolittuneet kotityöt ja lahjat, joilla äiti tyttöjä ja poikia muistaa, voivat vaikuttaa asenteisiin.

Tutkimus osoitti niin ikään, että seksistiset asenteet ovat sukupuolisidonnaisia. Pojat ovat tyttöjä seksistisempiä, samoin isät äitejä enemmän.

– Naiset ja miehet, jotka saivat korkeat pisteet seksistisissä asenteissa, tuntuivat valitsevan itselleen myös seksistisen kumppanin, tutkimusryhmän jäsen Maite Garaigordobil sanoo.

Perheen sosioekonomisella taustalla oli niin ikään vaikutus asenteisiin. Mitä korkeampi sosioekonominen tausta, sitä vähemmän seksismiä esiintyi niin lapsissa kuin vanhemmissakin.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Jason Stitt

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja