Tutkimus rankkasi kasvomaskia käyttävät henkilöt viehättävämmiksi kuin maskittomat – vaikutus huomattava erityisesti tällaisiin kasvoihin

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa! Muista, ettei tekemäsi maski ole henkilönsuojain.

Kasvomaski saattaa muuttaa kasvot viehättävämmiksi, paljastaa selvitys.

Miten katukuvassa yleistyvät kasvomaskit meihin vaikuttavat? Kaksi yliopistoa Yhdysvaltain Philadelphiassa päätti tutkia, onko maskeilla vaikutusta ihmisten viehättävyyteen. Yliopistojen testissä koehenkilöt arvioivat kasvojen puoleensavetävyyttä joko kasvomaskin kanssa tai ilman sitä, kertoo Fox News.

Tutkijat olettivat, että maskia pitäviä henkilöitä pidettäisiin viehättävämpinä kuin muita. He olivat oikeassa!

– Meillä on nyt todisteita siitä ihmisille, jotka kenties ovat huolissaan siitä, miltä näyttävät maski yllään julkisilla paikoilla: ihmiset näkevät sinut viehättävämpänä, apulaisdekaani David B. Sarwer kommentoi CBS:lle

Kasvoja arvioitiin maskin kanssa ja ilman

Kooltaan vaatimattomaan tutkimukseen osallistui 500 henkilöä, jotka arvioivat 60 henkilön kasvoja.  Tutkijoiden mukaan kokeessa oli mukana monipuolinen kattaus tumma- ja vaaleaihoisten miesten ja naisten kasvoja, jotka oli etsitty nettitietokannasta.

Henkilöitä arvioitiin nettikyselynä toteutetussa selvityksessä joko epäviehättäviksi, keskiverroiksi tai viehättäviksi.

Maskin kanssa tulos parani 42 prosenttia

Kun arvioitavan henkilön kasvoille lisättiin digitaalisin keinoin kirurginen kasvosuojain, viehätyskerroin nousi. Tutkijoiden mukaan nousu oli tilastollisesti merkittävä, se päti miehiin ja naisiin ja varsinkin epäviehättäviksi arvioituihin kasvoihin. Niiden tulos parani maskin lisäämisen myötä jopa 42 prosenttia.

Syytä ilmiölle ei selvityksessä löydetty.

"Kasvojen alaosalla on myös tärkeä rooli"

Selvityksessä toistui myös vanha uskomus siitä, että kasvojen symmetrisyys on tärkeä tekijä vetovoiman synnyssä. Jos koehenkilön kasvojen alaosa oli niin sanotusti "epäsovussa" muiden piirteiden kanssa, arvio henkilön viehättävyydestä parani, kun alaosa peitettiin.

– Monet ihmiset uskovat, että silmien ulkoasu on yksi viehättävyyteen vahvimmin vaikuttavia tekijöitä. Tämä tutkimus vihjaa, että kasvojen alaosalla, jonka kasvosuojain peittää, on myös tärkeä rooli viehättävyyden havaitsemisessa, kuvailee Sarwer.

Sarwerin mukaan selvitys kuitenkin muistuttaa, että silmät ovat viehättävyydessä tärkeässä osassa. 

Lue myös:

    Uusimmat