Tutkimus päiväkodin arjesta: Tytöillä läheisempi kontakti aikuisiin

Päiväkodin arjessa pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys. Uusi tutkimus kiinnittää huomion esineisiin ja huonekaluihin sekä niiden sijoittamiseen hoitopaikassa.

Elina Paju tarkastelee sosiologian alan väitöksessään päiväkodin arkea materiaalisuuden ja ruumiillisuuden kautta.

– Esineet, huonekalut, niiden sijoittaminen ja sisustusmateriaalit ohjaavat toimintaa päiväkodin arjessa, toteaa aiheesta Helsingin yliopistossa väittelevä valtiotieteiden maisteri Elina Paju.

– Esineet, kuten mekot, joissa on selkäpuolella vetoketju, ja aineelliset ominaisuudet, kuten pitkät hiukset pompuloineen, vaativat aikuisen apua osakseen silloinkin, kun lapsi on muuten kykenevä pukeutumaan ja riisuutumaan itsenäisesti, Paju sanoo.

Näissä arjessa toistuvissa hetkissä lapsella on mahdollista olla aikuisen lähellä, jutustella tämän kanssa ja tulla kuulluksi. Tytöt pääsevät osallisiksi tällaisiin läheisyyden kokemuksiin useammin kuin pojat.

Tyttöjen vaatteiden yksityiskohdat, korut ja hiuspompulat kutsuvat tyttöjä yhteen juttelemaan, katsomaan ja koskettelemaan näitä esineitä.

– Tyttöjen arkisissa kokemuksissa toisen ihmisen läheisyys toistuu poikia useammin, Paju toteaa.

– Lasten ja aikuisten huonekalujen sijoittaminen toisistaan erilleen puolestaan estää lasten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen syntymistä. Tyttöjen ja poikien lelujen sijoittaminen eri huoneisiin taas estää tyttöjen ja poikien yhteiset leikit.

Lähde: Helsingin yliopisto

Kuva: Colourbox.com

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja