Tutkimus: Lapsen menettäminen näkyy vanhemman sydänterveydessä – näin äärimmäinen suru vaikuttaa

Näitä asioita suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan 5:03
Videolla kerrotaan, millaisia asioita suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan.

Akuutti ja äärimmäinen stressi voi suurentaa riskiä sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön, ruotsalaistutkimus osoittaa. Tutkimuksessa eteisvärinäriski havaittiin vanhemmilla, jotka olivat menettäneet lapsensa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 3,9 miljoonan ruotsalaisvanhemman rekisteritietoja. Osallistujista 64 000 oli menettänyt lapsensa vuosina 1987–2014. Eteisvärinään sairastui 95 000.

Lapsensa menettäneiden riski sairastua eteisvärinään oli 10–40 prosenttia suurempi riippumatta siitä, mihin lapsi oli kuollut. Sairastumisriski oli suurin viikon sisällä lapsen kuolemasta. Tuolloin eteisvärinöitä sattui lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin muille vanhemmille.

Ruotsalaisten tulokset osoittavat akuutin ja äärimmäisen stressin ja surun voivan laukaista eteisvärinöitä. Aiemmissa tutkimuksissa lapsen menettäminen on liitetty myös vanhempien sydäninfarkteihin, mielenterveysongelmiin ja ennenaikaisiin kuolemiin.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat