Tutkimus: Kuva rakkaasta vähentää kipua

Rakkaiden valokuvilla on kyky lieventää kipua, kertoo uusi tutkimus. Kuva kumppanista nimittäin turruttaa toimintaa aivojen kipua käsittelevillä alueilla.

Tutkijat ovat huomanneet, että kuva omasta rakastetusta turruttaa toimintaa niillä aivojen osa-alueilla, jotka käsittelevät kipua. Rakkaan kuva turruttaa kipua jopa yhtä hyvin kuin parasetamoli tai huumausaineet, kuten kokaiini.

Stanfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tunnepohjaisen siteen ja kivun lievittämisen välillä on selvä yhteys.

Rakastuneista opiskelijoista otettiin magneettikuvaa samalla, kun he katsoivat kuvia kumppaneistaan, ja heidän ihonsa altistettiin eri asteiselle kuumuudelle.

Neurotutkimusta tekevä Jarred Younger huomasi, että keskimäärin kipu väheni 36–44 prosenttia ja suuri epämukavuus helpottui jopa 13 prosentilla.

Public Library of Sciense -lehdessä julkaistu tutkimus kehui havainnon merkittävyyttä, sillä ihmiset huomaavat kivunlievityksessään hyviä tuloksia ilman lääkkeiden aiheuttamia sivuoireita.

Toisessa tutkimuksessa psykologit tutkivat 25 naista ja heidän poikaystäviään. Naiset altistettiin terävälle, kihelmöivälle kivulle ja he saivat puristaa joko poikaystävänsä tai tuntemattoman miespuolisen henkilön kättä. Naiset eivät itse tienneet, kumman kättä puristivat.

He saivat myös katsoa kuvaa poikaystävästään tai tuntemattomasta miehestä.

Kalifornian yliopiston tutkijat huomasivatkin, että naiset tunsivat vähemmän kipua pidellessään kumppaninsa kättä. Yllättävää kyllä, myös rakastetun valokuva tarjosi yhtä hyvää kivunlievitystä ja molemmissa tapauksissa kipu väheni enemmän kuin tuntemattoman miehen kättä puristaessa tai tämän kuvaa katsoessa.

MTV3/Helmi

Lähde: dailymail.co.uk

Kuva: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja