Tutkimus: Influenssarokotuksen ottaneilla voi olla pienempi riski sydänoireisiin

Tuoreen tutkimuksen mukaan influenssarokotus vähentää sydänoireita sekä niistä johtuvia kuolemia.

Influenssarokotuksen ottavat sairastuvat muita epätodennäköisemmin sydän- ja verisuonitautioireisiin ja myös menehtyvät niihin muita harvemmin, tuore tutkimus vahvistaa. Erityisen suuri vaikutus nähdään potilailla, jotka ovat hiljattain sairastaneet sydänoireen.

Tiedot käyvät ilmi kuuden satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen meta-analyysista, joka koostui 9 000 keskimäärin 66-vuotiaan seurantatiedoista.

Influenssarokotuksen saaneista 3,6 prosenttia sai sydänoireen ja 1,7 prosenttia menehtyi sellaiseen vuoden seurannan aikana. Verrokeista sairastui 5,4 prosenttia ja menehtyi 2,5 prosenttia. Vaikutus oli vielä suurempi potilailla, jotka olivat sairastaneet äkillisen sepelvaltimo-oireyhtymän.

Jos tulokset pitävät paikkansa, yhden sairastumisen estäminen edellyttää 56 potilaan rokottamista, tutkijat kirjoittavat. Samaan viittaavia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta havainnot vahvistavat näyttöä entisestään. Influenssarokotukset vähentävät myös verenpainepotilaiden kuolemia, tutkimuksista tiedetään.

Suomessa rokotus tietyille ryhmille maksuton

Suomessa influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6 kuukauden–6 vuoden ikäisille lapsille. Ilmaisen rokotuksen saavat myös terveydenhuollossa työskentelevät, osa vakavalle sairastumisella alttiiden läheisistä sekä varusmiespalvelukseen astuvat.

Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Videolla lääkäri kertoo kolme merkkiä, joista erotat influenssan koronasta:

Lääkäri kertoo kolme merkkiä, joista erotat influenssan koronasta 0:36
Miten influenssan oireet eroavat koronan oireista?

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat