Tutkimus: Ei jatkuvaa dieettiä – jo kaksi dieettipäivää viikossa riittäisi monille diabeetikoille

8:45

Diabetesta sairastavien ei välttämättä tarvitse olla jatkuvalla dieetillä laihtuakseen ja saadakseen verensokerinsa kuriin. Tuoreen tutkimuksen perusteella samat tulokset voi saada kahdella intensiivisellä dieettipäivällä viikossa.

Tutkimuksessa hieman alle sata tyypin 2 diabetesta sairastavaa rajoitti energian saantinsa 500–600 kilokaloriin kahtena päivänä viikossa tai 1 200–1 500 kilokaloriin joka päivä vuoden ajan. Kaikki osallistujat olivat lihavia tutkimuksen alkaessa, ja viikkotasolla energian saanti oli sama kummassakin tutkimusryhmässä.

Kun tutkijat vertasivat osallistujia seurannan päätteeksi, he havaitsivat veren glukoositasapainosta kertovan HbA1c:n pitoisuuden parantuneen yhtä paljon kummassakin dieettiryhmässä. Myös painonkehitys oli ryhmissä samanlainen, tulokset osoittivat. Muitakaan merkittäviä eroja ei ilmennyt.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, ja ne viittaavat muutaman intensiivisen dieettipäivän viikossa voivan riittää parantamaan diabeetikoiden terveydentilaa. Varsinkin potilailla, joilla on ollut vaikeuksia noudattaa jatkuvaa laihdutuskuuria, kahden päivän dieetti voisi suoda saman hyödyn helpommalla. Potilaat saivat itse päättää, minä päivinä he olivat dieetillä ja milloin söivät normaalisti.

Aiempien tutkimusten perusteella suurin piirtein kaikki laihdutuskuurit voivat olla tehokkaita, mutta potilaat harvoin noudattavat niitä riittävän tunnollisesti. Nyt julkaistussa tutkimuksessa lähes kaikki potilaat pysyivät dieeteillään kolmen kuukauden ajan, mutta sen jälkeen tunnollisten osuus putosi noin 40–50 prosenttiin kummassakin ryhmässä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Oletko varma, että sinulla ei ole 2-tyypin diabetesta? Yllä olevalla videolla kerrotaan, mitkä oireet viittaavat siihen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.