Tutkimus: D-vitamiinilisä todella ehkäisee flunssaa – mutta ei moniakaan muita sairauksia

D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia varsinkin talvisaikaan. D-vitamiinilisien syöminen saattaa vähentää hengitystieinfektioita ja astmakohtauksia sekä pidentää keski-ikäisillä hieman elinikää. Todennäköisesti se ei kuitenkaan ehkäise moniakaan muita sairauksia.

Tiedot käyvät ilmi laajasta analyysista, jossa tarkasteltiin aikaisempien meta-analyysien ja D-vitamiinitutkimusten aineistoja ja tuloksia vuosilta 2013–2017. Yhteensä tarkastelussa oli 35 meta-analyysia ja 202 kliinistä tutkimusta.

Tulosten perusteella D-vitamiinilisien syöminen ei ehkäise ainakaan sydän- ja verisuonitauteja, lihavuutta, glukoosiaineenvaihdunnan häiriöitä, tuberkuloosia, mielialahäiriöitä tai raskausajan ongelmia. Sillä ei näyttänyt olevan vaikutusta myöskään lihastoimintaan, tulehdusmerkkiaineisiin tai paksu- ja peräsuolen adenoomakasvainten kehittymiseen.

Näyttöä löytyi sen sijaan siitä, että hengitystieinfektiot ja astmakohtaukset olivat vähäisempiä D-vitamiinilisiä käyttävillä.

Lisäksi 10–20 mikrogramman D-vitamiiniannos päivittäin nautittuna liittyi pienempään riskiin menehtyä tutkimusten seurantojen aikana. Kuolleisuusyhteydet havaittiin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä osallistujilla.

Aiemmat selvitykset ovat päätyneet hyvin samansuuntaisiin tuloksiin. Nyt julkaistu analyysi osoittaa tilanteen pysyneen ennallaan. Lisäksi se vahvistaa näkemystä siitä, että D-vitamiinivaje ei todennäköisesti ole monienkaan sairauksien taustalla vaan luultavasti seuraus sairauksista.

Monet suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten kalaa ja vitaminoituja margariineja ja maitotuotteita. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa luiden haurastumista.

Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä, ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18

Lue myös:

    Uusimmat