Tutkijoilla uusi teoria koronapandemian synnystä – levisikö tauti ihmisiin supikoirista?

Wuhanin eläintorilta kerätyistä näytteistä tehty tutkimus tukee teoriaa, että koronavirus saattoi levitä ihmisiin Wuhanin eläintorin supikoirista, kirjoittaa The Guardian.

Tutkimus analysoi eläintorilta kerättyjä näytteitä kahden kuukauden aikana sen sulkemisen jälkeen ja löysi näytteistä sekä ihmisen että eläimen DNA:ta. Myöhemmin kiinalaiset tutkijat totesivat, ettei näytteissä ollut eläinten DNA:ta.

Kansainvälinen ryhmä teki analyysin näytteiden geenisekvensseistä ja tuli toisiin johtopäätöksiin: Osa positiivisista koronanäytteistä sisälsi runsaasti supikoiran DNA:ta. Näytteissä oli jälkiä myös muiden nisäkkäiden, kuten sivettien DNA:sta.

Ranskalainen evoluutiobiologi Florence Débarre havaitsi tutkitut geenisekvenssit Gisaid-palvelusta. Hän ilmoitti asiasta kahdelle kollegalleen, jotka ovat aiemmin julkaisseet artikkeleita viruksen leviämisestä eläintorilta.

On epäselvää, miksi kiinalainen tutkijaryhmä ei julkaissut dataa aiemmin ja miksi data myöhemmin poistettiin Gisaid-palvelusta. Yksi tutkijaryhmän jäsenistä, George Gao, sanoi Science-lehdelle, ettei sekvensseissä ollut mitään uutta.

The Guardian kirjoittaa, että Débarre työstää parhaillaan raporttia havainnoista, jotka julkistetaan ja vastaa kysymyksiin vasta julkaisun jälkeen.

Pandemian synnystä on kiistaa

Löytö ei suoraan todista, että korona levisi ihmisiin supikoirista, mutta tutkijat pitävät sitä todennäköisenä. On myös mahdollista, että taudin saaneet ihmiset levittivät sen puolestaan torin eläimiin.

Tutkimuksen tulos antaa lisää painoarvoa teorialle, että korona levisi ihmisiin wuhanilaiselta eläintorilta. Pandemian synnystä on käyty kiivasta väittelyä. Yksi teoria linkittää viruksen pahamaineiseen eläintoriin kiinalaisessa kaupungissa ja toinen ehdottaa, että virus karkasi Wuhanin virologisesta tutkimuslaitoksesta.

Laboratorioteoria on ollut viime aikoina otsikoissa, kun esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI arvioi, että laboratorio olisi syypää viruksen leviämiseen.

Englantilainen virologi, tohtori Jonathan Stoye totesi The Guardianille, että koronatartunnan saaneiden supikoirien löytyminen vahvistaa teorian uskottavuutta, että koronatartunnan saaneet eläimet olivat olennainen linkki pandemiaan johtaneissa tapahtumissa.

– Se ei kuitenkaan kumoa laboratorioteoriaa. Tämä vaatisi sen osoittamista, että eläimet saivat tartunnan ennen saapumistaan Huananin kalatorille, jonka todistaminen ei välttämättä ole mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja