Wuhanin laboratorion entinen tieteilijä kommentoi teoriaa, jonka mukaan korona karkasi laitoksesta: "En ole riittävän naiivi sulkeakseni tätä vaihtoehtoa täysin pois”

Australialainen Danielle Andersonon ainoa ulkomaalainen virologi, joka on työskennellyt Kiinan Wuhanin virologisen instituutin tiukimmin eristetyssä laboratoriossa.

Hän kertoi Bloombergille kokemuksistaan pahamaineisessa laboratoriossa. Paha maine syntyi maailman mullistanutta koronavirustautia aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen lähdettyä leviämään Wuhanista.

Teoriat laboratoriossa luodun viruksen tahallisesta tai tahattomasta vapauttamisesta maailman riesaksi ovat eläneet lähes yhtä pitkään kuin teoria siitä, että virus olisi lähtöisin torilla myydyistä lepakoista.

Nykyään Melbournen yliopistossa työskentelevä Anderson kuvailee Wuhanin virologista instituuttia tiukasti johdetuksi laitokseksi, missä turvallisuustoimenpiteet ovat kattavat.

Hänen mukaansa hän tai kukaan muu laitoksessa työskennellyt ei tiennyt saaneensa koronatartuntaa vuoden 2019 lopussa.

Kun huomioidaan koronaviruksen leviämistapa, on hyvin todennäköistä, että se olisi levinnyt laitoksen sisällä, jos jollakulla siellä olisi ollut tartunta, Anderson uskoo.

– Jos ihmiset olisivat olleet sairaita, oletan, että olisin itsekin ollut sairas – ja minä en ollut, Anderson sanoi Bloombergille.

– Minut testattiin Singaporessa ennen rokotusta, ja minä en ollut koskaan sairastanut tautia.

Anderson sulkee ehdottomasti pois sen vaihtoehdon, että virus olisi luotu ja vapautettu laboratoriosta tarkoituksella. Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että virus olisi voinut paeta laboratoriosta vahingossa.

Anderson väittää, että esimerkiksi vuonna 2002 yli 700 ihmistä tappanut SARS-CoV-virus löysi aikoinaan myös tiensä ulos vastaavista laitoksista. Virus on esimerkiksi voinut kulkeutua labran työntekijöiden mukana ulos laitoksesta ja tarttua muihin.

Siksi hänen mukaansa on mahdollista, että sama käy SARS-CoV-2-viruksen kohdalla.

– En ole riittävän naiivi sulkeakseni tätä vaihtoehtoa täysin pois.

Bloombergin mukaan ainoa keino saada selville vuosisadan pahimman pandemian alkulähde, on poliitikoiden ja tieteilijöiden välinen yhteistyö Kiinassa ja muualla maailmassa.

Raportti kiistää labrateorian

Esimerkiksi yhdysvaltalaiset poliitikot ovat lytänneet syytökset siitä, että koronavirus olisi luotu pahantahtoisin aikein Wuhanin virologisessa instituutissa, kertoo Bloomberg.

Kiina ei päästänyt World Health Organisationin (WHO) asiantuntijoita vierailemaan laboratoriossa yli vuoteen pandemian alkamisen jälkeen.

Kun heidät sittemmin päästettiin paikalle, asiantuntijoiden vierailua rajoitettiin tiukasti.

WHO:n ja kiinalaisten tutkijoiden yhdessä tuottaman raportin mukaan laboratoriovuodon mahdollisuus on vähäinen.

Sen sijaan tutkijat uskovat viruksen levinneen lepakosta toiseen eläimeen ja sitä kautta ihmisiin.

Uutista päivitetty 21.7. kello 13.28: Tarkennettu haastateltavan väitettä siitä, että vuosituhannen alun Sars-epidemian aiheuttanut virus olisi paennut labrasta. Väite esitettiin alun perin artikkelissa sellaisenaan yleisessä tiedossa olevana faktana, vaikka kyseessä on haastateltavan väite, jonka taustalla ei ole erityisen laajalti tunnettua selvitystä.

Lue myös:

    Uusimmat