Jos Kiina olisi yksin pimittänyt koronan alkuperän, ei se olisi suomalaisprofessorin mielestä salaliitto: "Suomenkin valtiolla on paljon tällaisia asioita"

Salaliittoteoriat tulivat jäädäkseen – filosofian professori avaa ilmiön taustoja 6:53
Mitä syitä tavallisilla ihmisillä on levittää salaliittoteorioita? Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä vastaa.

QAnon ja koronaviruspandemia ovat nostaneet salaliittoteoriat otsikoihin. Teorioiden määrän lisääntyminen ei kuitenkaan suoraan tarkoita niiden suosion kasvua, sanoo Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä.

Salaliittoteorioiden puolustajat tyypillisesti vetoavat siihen, että salaliittoja on ollut olemassa. Salaliitoilla ja salaliittoteorioilla on kuitenkin selvä ero.

– Salaliittoteoriat ja historialliset salaliittoselitykset eroavat siinä, että historiankirjoista löydettävillä selityksillä on hyvät perusteet ja paljon näyttöä. Salaliittoteorioissa näyttö ei ole niin riittävää, että se vakuuttaisi, käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä Turun yliopistosta sanoo.

Salaliitoissa näytön määrä harvemmin on ongelma. Sen sijaan niiden laatu on usein kyseenalainen. Lukuisat perustelut harvoin kestävät kriittistä tarkastelua.

– Näytön arviointi on hankalaa touhua. Siinä on tiedeyhteisöä, viranomaisia ja journalisteja. Se on kollektiivinen prosessi. Paljon on henkilöitä, jotka pitävät joidenkin salaliittoteorioiden näyttöä riittävänä, Räikkä muistuttaa.

Onko koronasta salaliitoksi?

Jos vuosi takaperin ehdotti, että koronavirus karkasi wuhanilaisesta laboratoriosta, joku tarjosi nopeasti itsetehtyä foliohattua asusteeksi. Sittemmin varteenotettavat kansainväliset toimijat ovat vaatineet jatkotutkimuksia asian tiimoilta.

Laboratorioteorian todenperäisyyden selvittämistä on kuitenkin merkittävästi vaikeuttanut Kiinan haluttomuus yhteistyöhön.

Vaikka teoria laboratoriosta karanneesta koronaviruksesta osoittautuisi paikkansapitäväksi, ei se Räikän mukaan yksistään osoita salaliittoteoriaa oikeaksi.

– Se, että meillä on valtiollisia toimijoita, jotka salailevat asioita, ei tee asioista salaliittoja. Se kuuluu valtioiden normaaleihin tehtäviin. Kaikkia tietoja ei suinkaan laiteta lehtiin. Suomenkin valtiolla on paljon tällaisia asioita, Räikkä sanoo.

Mikä sitten tekisi asiasta salaliiton?

– Jos olisi tehty salaliitto, eikä pelkästään Kiinan valtio (olisi salannut asiaa). Asioista saa myös sopia salaisesti. Yritykset ja yksityiset toimijatkin tekevät näin. Kun tehdään salaliitto, niin silloin tehdään sellaista salaista sopimusta, johon sopijaosapuolilla ei ole oikeutusta, Räikkä katsoo.

Räikkä kelpuuttaisi koronaviruksen kohdalla salaliitoksi esimerkiksi sen, että Maailman terveysjärjestö WHO ja Kiina olisivat yhdessä päättäneet pimittää viruksen todellisen alkuperän.

Netti tunnetusti levittää monenlaista tietoa nopeasti ja tehokkaasti. Harmillisesti tosin valheet ja vääristelty propaganda leviävät oikeaa ja tutkittua tietoa vikkelämmin. Räikkä toteaakin, että netin yleistymisen myötä salaliittojen keksimisestä on tullut aiempaa helpompaa.

– Teorioiden määrän kasvu ei kuitenkaan tarkoita suoraan kannattajien määrän kasvua. Melkein aina on niin, että jos omaksuu salaliittoteorian, niin on jo joku muu teoria omaksuttuna, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat