FBI: Koronapandemia lähti liikkeelle todennäköisesti kiinalaislaboratoriosta – USA:n ministeriö samoilla linjoilla

Turkuun syntyi Mikrobikeskus, joka kehittää valmiuksia vastata vakavien tautien uhkaan 2:16
Katso video: Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun yliopiston huippuosaajat yhdistivät voimansa vuoden alussa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi eli FBI arvioi, että koronapandemia lähti liikkeelle todennäköisesti Kiinan Wuhanissa sijaitsevasta laboratoriosta. Asiasta kertoi tiistaina FBI:n johtaja Christopher Wray uutistoimisto Reutersin mukaan.

Wray sanoi uutiskanava Fox Newsille, että FBI on jo jonkin aikaa arvioinut pandemian saaneen alkunsa laboratoriovahingosta Kiinan Wuhanissa.

Myös Yhdysvaltain energiaministeriö on pitänyt todennäköisenä, että noin seitsemän miljoonaa ihmistä tähän mennessä tappanut koronapandemia lähti liikkeelle vuodosta kiinalaisessa laboratoriossa.

Asia käy ilmi yhdysvaltalaismedioille vuodetusta salaisesta tiedusteluraportista, josta uutisoivat helmikuun lopulla muun muassa Wall Street Journal ja New York Times.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby sanoi maanantaina, että Yhdysvaltain hallitus ei ole toistaiseksi päässyt yksimielisyyteen pandemian alkuperästä eikä ole tehnyt lopullista johtopäätöstä asian suhteen.

Neljä muuta virastoa sekä kansallinen tiedustelulautakunta arvioivat edelleen, että koronapandemia on todennäköisesti saanut alkunsa luonnollisesta tartunnasta. Aiemmin tartunnan lähteeksi on arvioitu kalatoria tai villieläintoria.

Wray on syyttänyt Kiinan hallitusta muun muassa siitä, että se yrittäisi peitellä tietoa pandemian alkuperästä.

Kiina tyrmäsi maanantaina väitteet, joiden mukaan pandemia olisi lähtenyt liikkeelle kiinalaislaboratoriosta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja Tarik Jasarevic kertoi uutistoimisto AFP:lle maanantaina, että WHO jatkaa edelleen asian selvittämistä "tarjolla olevien tieteellisten todisteiden perusteella".

Lue myös:

    Uusimmat