Tutkijat: Trump jakoi Yhdysvaltoja, mutta samoin tekivät demokraatit – "He ovat lakanneet suvaitsemasta arvokonservatiivisuutta"

Joe Biden lupasi kampanjassaan yhdistää jakautuneen maan, mutta Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala ja Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila povaavat tulevalle Yhdysvaltojen presidentille vaikeita aikoja.

Donald Trumpin hyökkäävä tyyli ei tässä vaiheessa tule kenellekään yllätyksenä. Meksikolaisten leimaaminen raiskaajiksi, persläpimaista puhuminen ja poliittisten vastustajien mollaaminen muuttuivat neljän virkavuoden aikana skandaaleista arjeksi.

Trump jakoi maata teoillaan ja puheillaan, mutta poliittinen vastapuoli ei ole syytön Yhdysvaltojen kahtiajakoon, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.

– Arvoliberaalien ajatus suvaitsevaisuudesta on mennyt niin pitkälle, että he ovat lakanneet suvaitsemasta arvokonservatiivisuutta. Suvaitsevaisuuden nimissä kielletään yhdeltä ihmisryhmältä oikeus ääneen ja oikeus harjoittaa omaa politiikkaansa.

Väkivalta voi lisääntyä

Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila yhtyy Annalan kantaan ja sanoo, että Yhdysvaltojen eri väestönosien yhdistäminen on hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Ruotsila pelkää, että poliittinen väkivalta lisääntyy ja äärioikeisto vahvistuu Joe Bidenin presidenttikauden aikana.

– Aina kun tulee demokraattipresidentti, näiden aseistautuneiden äärioikeistoryhmien jäsenmäärä kasvaa.

Ruotsila kuitenkin muistuttaa, että Donald Trumpia äänestäneistä 74 miljoonasta yhdysvaltalaisesta hyvin pieni osa kuuluu ääriliikkeisiin. Suurin osa on tavallisia amerikkalaisia, jotka kokevat, että heidän elämäntapansa yritetään syrjäyttää.

Voiko Biden huomioida konservatiivit?

Maria Annalan mukaan Yhdysvallat kehittyy koko ajan suuntaan, jossa kansaa jakavia ristiriitoja on alati vaikeampaa ratkoa.

Pitkän ajan väestöennusteet osoittavat, että suurimmasta valkoisesta väestöryhmästä tulee parissa vuosikymmenessä pienempi kuin kaikista muista vähemmistöryhmistä yhteensä.

– Esimerkiksi valkoiset arvokonservatiivit miehet ovat olleet ne, joilla on ollut yhteiskunnallinen valta. Nyt maata ollaan muuttamassa monikulttuurisemmaksi ja moniarvoisemmaksi. Nämä ihmiset eivät pidä tästä kehityksestä

Markku Ruotsilan mielestä Joe Bidenin pitäisi politiikassaan huomioida nämä väestöryhmät. Se on kuitenkin hyvin vaikeaa.

– Demokraattien enemmistö on täysin eri linjoilla kaikissa arvokysymyksissä ja talouskysymyksissä.

Lue myös:

    Uusimmat