Tutkijat löysivät uuden hyvän syyn juoda vettä

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
Katso videolta, miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä.

Viitearvojen ylärajoilla oleva veren natriumpitoisuus saattaa lisätä riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen näyttää tuoreen tutkimuksen valossa olevan helppo tapa ehkäistä sairastumista.

Euroopan kardiologisen seuran (ESC) tapaamisessa esitelty tutkimus vihjaa, että elämänmittainen hyvästä nesteytyksestä huolehtiminen voi pienentää riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan tai ainakin hidastaa siihen johtavien muutosten kehittymistä.

Sydämen vajaatoiminta on sairaustila, jossa sydän ei pysty normaalisti pumppaamaan verta elimistöön. Oireyhtymä voi johtua useasta eri sairaudesta ja sitä potee joka kymmenes yli 75-vuotias.

Aikuisten tulisi saada päivässä 2–3 litraa nestettä, josta puolet juotuna ja puolet ruoan mukana. Vähäinen veden juonti lisää veren natriumpitoisuutta. Natrium on veriplasman pääasiallinen suola, ja veren sopiva natriumpitoisuus on välttämätöntä aineenvaihdunnalle.

Elimistö pyrkii säätelemään veren väkevyyttä aktivoimalla prosesseja, joiden tiedetään edistävän sydämen vajaatoiminnan kehittymistä, ESC kertoo tiedotteessaan. Järjestön tutkimuksen mukaan veren väkevyys säilyy melko samanlaisena pitkiäkin ajanjaksoja, mikä todennäköisesti liittyy ihmisen juomistottumuksiin.

Veren natriumpitoisuus ennusti sydänsairauksia

Tutkimuksessa analysoitiin tietoja 15 792 amerikkalaisesta, jotka osallistuivat keski-ikäisinä sydänriskejä kartoittavan pitkittäistutkimukseen. Veren korkea natriumpitoisuus 44–66-vuotiaana oli yhteydessä sekä sydämen vajaatoimintaan että sydämen vasemman kammion hypertrofiaan eli seinäpaksuuntumaan 25 vuotta myöhemmin.

Sydämen vajaatoiminnan ja hypertrofian riski 70–90-vuotiailla alkoi kasvaa, jos veriplasman natriumpitoisuus oli ollut keski-iässä 142 millimoolia litrassa eli normaalien viitearvojen ylärajoilla. Jokainen yhden millimoolin lisäys kasvatti sairastumisen todennäköisyyttä myöhemmin elämässä.

Veren väkevyyden yhteys sydänvaivoihin säilyi merkittävänä, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut riskitekijät, kuten verenpaineen, painoindeksin ja kolesterolin.

Nesteytys on helppo tapa ehkäistä sydänsairauksia

Normaalisti terveen ihmisen veren natriumpitoisuus ei pääse suurenemaan, sillä "kuivumisen" seurauksena aivojen janokeskus herää ja ihminen estää vedenpuutteen juomalla, Terveyskirjasto kertoo. Vanhuksilla janokeskus ei aina toimi normaalisti esimerkiksi erilaisten aivosairauksien seurauksena.

Uusi tutkimus kuitenkin esittää, että jo normaaliarvojen ylärajoilla oleva veren natriumpitoisuus lisää sydänriskejä. Tutkijat toivovat, että löydökset auttavat lääkäreitä paikantamaan potilaat, joiden olisi syytä kiinnittää huomiota nesteytykseensä.

Riittävä veden juominen on helppo tapa pyrkiä ennaltaehkäisemään sydänsairauksia. Hyvästä nesteytyksestä on muutenkin hyötyä, sillä vesi muun muassa tukee ruoansulatusta, kuljettaa ja imeyttää ravintoaineita ja poistaa aineenvaihduntatuotteita.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille. Moniko osuu kohdallesi?

Lähteet: ESC, Terveyskirjasto 1 & 2, THL

Lue myös:

    Uusimmat