Nämä oireet voivat kieliä sydämen vajaatoiminnasta, johon Jari "Bull" Mentulakin sairastui

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille.

Sydämen vajaatoiminta on useasta eri sydänsairaudesta johtuva tila, jossa sydämen pumppausteho on heikentynyt. Anabolisten steroidien käytön tiedetään vahingoittavan sydänlihaksen toimintaa, mutta myös kipeänä treenaaminen voi vaurioittaa sydäntä.

Useat mediat uutisoivat tällä viikolla, että televisiostakin tuttu kehonrakentaja Jari "Bull" Mentula, 45, sairastaa sydämen vajaatoimintaa. Vuonna 2019 saadusta diagnoosista kerrotaan Marika Lehdon kirjassa Härkävuosi – Jari ”Bull" Mentulan tarina (WSOY 2021).

Mutta millainen tauti sydämen vajaatoiminta on ja miksi siihen voi sairastua urheilullisesta elämäntavasta huolimatta?

Sydämen vajaatoiminnan syyt

Sydämen vajaatoiminta ei itse asiassa ole itsenäinen sairaus vaan oireyhtymä, joka voi johtua useasta eri sydänsairaudesta, Terveyskirjasto kertoo.

Vajaatoiminnalla tarkoitetaan sydänlihaksen pumppauskyvyn alenemista, joka voi kehittyä jommallekummalle tai molemmille puolille sydäntä. Useimmiten sydämen vajaatoiminta on kuitenkin vasemman kammion sairaus.

Yleisimmät sydämen vajaatoiminnan aiheuttajat ovat kohonnut verenpaine sekä sepelvaltimotauti ja sen aiheuttama sydäninfarkti.

Sydämen vajaatoiminnan syynä voi olla myös läppävika tai sydänlihaksen vaurioituminen muista syistä, kuten tulehduksen, sydänlihassairauden tai pitkään jatkuneen runsaan alkoholin käytön seurauksena.

Sydämen oikean puolen vajaatoiminta voi olla seurausta myös pitkäaikaisesta keuhkosairaudesta.

Miten sydämen vajaatoiminta oireilee?

Sydämen oikea puoli pumppaa laskimoverta keuhkoihin hapettumaan, kun vasen puoli taas pumppaa keuhkoista tulevan hapettuneen veren aortan kautta elimistöön. Sydämen vajaatoiminnan oireet riippuvat siitä, kummalla puolella sydäntä se ilmenee.

Tyypillisiä sydämen vajaatoiminnan oireita ovat:

 • hengenahdistus  
 • voimattomuus ruumiillisessa rasituksessa
 • turvotukset etenkin alaraajoissa
 • nesteen kertymisestä johtuva painon kohoaminen.

Hengenahdistus ilmenee aluksi vain rasituksen aikana, mutta tilan vaikeutuessa hengitys voi tuntua tukalalta myös levossa. Ahdistus saattaa paheta makuulle mennessä, jolloin voi ilmetä myös kuivaa "sydänyskää", ja helpottaa istuessa.

Jos sydämen vasemman kammion pumppausteho pettää äkisti, voi syntyä hengenvaarallinen ja välitöntä sairaanhoitoa vaativa keuhkopöhö. Keuhkopöhössä hengenahdistus pahenee nopeasti ja on vaikea levossakin.

Sydämen oikean puolen vajaatoimintaan liittyvä alaraajojen turvotus voi lopulta nousta ylävatsalle asti. Pitkälle edennyt vajaatoiminta aiheuttaa häiriön suoliston verenkierrossa, mistä voi seurata ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia.

Ominaista sydämen vajaatoiminnan oireille on niiden vaihtelu, Käypä hoito -sivusto kertoo.

Kuka voi sairastua sydämen vajaatoimintaan?

Ikä lisää sydämen vajaatoiminnan riskiä. Alle 50-vuotiailla sairaustila on harvinainen, kun taas yli 75-vuotiaista sitä sairastaa jo joka kymmenes. Sydämen vajaatoiminnan ennuste on etenkin iäkkäiden potilaiden kohdalla huono, sillä tila kehittyy sydänsairauksien loppuvaiheena.

Sydämen vajaatoimintaan sairastumisen riskiä voi itse pienentää. Tärkeimmät keinot ovat sepelvaltimotaudin ehkäisy ja kohonneen verenpaineen hoitaminen – käytännössä siis terveellisten elämäntapojen noudattaminen.

Jari Mentula harrasti paljon liikuntaa, josta sydän tunnetusti pitää, mutta hän on myöntänyt myös treenanneensa kipeänä ja käyttäneensä hormoneja.

Anabolisten steroidien tiedetään lisäävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja vahingoittavan sydänlihaksen toimintaa. Circulation-tiedelehdessä vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa steroideja käyttäneillä voimailijoilla havaittiin epäsuotuisia muutoksia sydämen vasemmassa kammiossa.

Kipeänä treenaaminen voi puolestaan johtaa sydänlihastulehdukseen eli myokardiittiin, joka voi vakavimmillaan aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.

Sydämen vajaatoiminnan hoito

Sydämen vajaatoiminnan tyypilliset oireet – väsymys, hengenahdistus ja turvotus – voivat liittyä moniin muihinkin sairauksiin. Oireiden vuoksi onkin syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin, joiden perusteella sairaustila voidaan todeta.

Sydämen vajaatoiminta on vakava elinikäinen tila, jota hoidetaan elintavoilla ja lääkkeillä.

Koska sydämen vajaatoiminnan taustalla on usein muita sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan vaikuttavia sairauksia, pyritään hoidossa vaikuttamaan sairaustilan perussyyhyn. Potilaalle tärkeitä elintapoja ovat:

 • säännöllinen liikunta
 • painonhallinta
 • alkoholin käytön vähentäminen
 • tupakoimattomuus
 • terveellinen, vähäsuolainen ja riittävästi rautaa sisältävä ruokavalio.

Myös lääkehoitoa tarvitaan, mutta tulehduskipulääkkeitä ei potilaille suositella.

Jos potilaalla on jo käytössä tehokkain mahdollinen lääkehoito, voidaan oireita helpottaa ja jopa ennustetta parantaa CRT-tahdistimella eli niin sanotulla vajaatoimintatahdistimella.

Tunnetko aivoverenvuodon oireet? Videolla kerrotaan, millaisista merkeistä tulee heti soittaa hätänumeroon.

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58

Lue myös:

  Uusimmat