Mainos

Huono hajuaisti voi paljastaa vaaran sairastua Parkinsonin tautiin

Yksinkertainen hajutesti voi kertoa, ketkä ovat suurentuneessa vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin seuraavien kymmenen vuoden aikana. Hajuaistin heikkeneminen on yhdistetty muistin huononemiseen myös aikaisemmissa tutkimuksissa.

Tuoreet, Neurology-lehdessä julkaistut tutkimustulokset perustuvat lähes 2 500 keskimäärin 75-vuotiaan seurantaan. Seurannan alussa osallistujia pyydettiin haistamaan 12 eri hajua ja tunnistamaan ne neljästä vastausvaihtoehdosta. Testituoksuja olivat muun muassa kaneli, sitruuna, saippua ja bensiini.

Huonosti hajutestissä pärjänneet sairastuivat Parkinsonin tautiin jopa viisi kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden hajuaisti oli hyvä.

Yhteys havaittiin riippumatta monista hajuaistiin ja Parkinson-riskiin mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä, kuten tupakoinnista ja kahvinjuonnista. Vaikutus ei kuitenkaan ollut kovin suuri: huonohajuaistisistakin sairastui Parkinsoniin vain kolme–neljä prosenttia. Hyvin testeissä pärjänneistä sairastui alle prosentti.

Yhteyden syy on edelleen epäselvä.

Hajuaistin huonontuminen on aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty muistin heikkenemiseen, dementian kehittymiseen sekä lyhempään elinikään. On mahdollista, että hajuaistin heikkeneminen kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.