Tutkijat löysivät aivan uuden keinon vähentää matkapahoinvointia

Tältä näyttää autoilu rattijuopon silmin 1:52
Silmiä avaava video: Tältä näyttää autoilu rattijuopon silmin.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan aivojumppa voi auttaa vähentämään matkapahoinvointia ja parantaa samalla avaruudellista hahmotuskykyä.

Pahoinvointi, oksentelu, kalpeus, kylmän hien nouseminen, päänsärky, ripuli, heikotus ja puristava tunne rinnassa. Matkapahoinvoinnin oireet ovat tuttuja monelle esimerkiksi auto- tai laivamatkalta, mutta niitä voi ilmetä myös virtuaaliympäristössä. Noin kolmannes ihmisistä saa herkästi matkapahoinvoinnin oireita.

Matkapahoinvointi johtuu heiluvan liikkeen aiheuttamasta ärsytyksestä tasapainoa aistivassa sisäkorvassa sekä siitä, ettei silmien antama tieto ympäristöstä vastaa tasapainoelinten tuottamaa informaatiota, kertoo Terveyskirjasto.

Katsekontaktin pitäminen maastoon tai horisonttiin voi auttaa oireiluun, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet uudenlaisen keinon, joka näyttää vähentävän matkapahoinvointia jopa yli 50 prosentilla: aivojumppa.

Aivojumppa auttoi matkapahoinvointiin

Wardwickin yliopiston tutkijat huomasivat Applied Ergonomics -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan, että avaruudellista hahmottamista vaativat tehtävät auttavat vähentämään matkapahoinvointia.

Tutkimukseen osallistui 42 vapaaehtoista, jotka raportoivat kokemastaan pahoinvoinnista joko autoa ajaessaan tai ajosimulaattorissa ollessaan. Kokeen ensimmäisen osan jälkeen osallistujat suorittivat monia erilaisia visuospatiaalista hahmottamista vaativia tehtäviä, kuten muotojen tunnistamista ja paperin taittelua.

Osallistujien piti ensimerkiksi tunnistaa 3D-kuvioiden muotoja, kun niitä käänneltiin eri suuntiin, sekä päätellä, miltä paperi tai sille piirretyt kuvat näyttävät eri taittelutapojen seurauksena. 

Vartin kestävä harjoitus tehtiin joka päivä kahden viikon ajan. Harjoitteluajan jälkeen osallistujat tekivät toisen ajotestin. Matkapahoinvointi väheni ajosimulaattorissa 51 prosentilla ja tiellä ajaessa 58 prosentilla.

Samalla osallistujien avaruudellinen hahmottamiskyky parani 40 prosentilla.

Matkapahoinvoinnin vähentäminen voi lisätä tuottavuutta liikenteen automatisoituessa

Tutkijat eivät kainostele pitäessään tuloksiaan suurena askeleena eteenpäin. Keinosta on heidän mukaansa hyötyä etenkin, kun itseään ajavat ajoneuvot yleistyvät.

Kun ihminen ei enää joudu ajamaan autoa, häneltä vapautuu ajon ajaksi kapasiteettia muihin tehtäviin, kuten lukemiseen tai töiden tekemiseen. Katseen suuntaaminen pois tieltä voi kuitenkin aiheuttaa matkapahoinvointia.

Tutkijat arvelevatkin, että matkapahoinvoinnin vähentäminen voisi lisätä huomattavasti ihmisten tuottavuutta. Lisäksi huonon olon välttäminen toki tekee matkustamisesta miellyttävämpää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat