Mainos

Moni kuljettaja saa matkustajansa voimaan pahoin – vältä näitä virheitä

Pysähtelevä liikenne ja mutkittelevat tiet pahentavat ongelmaa, joka vaikuttaa kahteen kolmasosaan ihmisistä jossain vaiheessa.

Matkapahoinvointi on yleisintä erityisesti lasten ja teini-ikäisten matkustajien kohdalla, ja pahenee takapenkillä pelatessa tai elokuvia katsellessa.

Ford toteutti asiantuntijoiden kanssa tutkimuksen, jonka tuloksista kävi ilmi, että ruutuja tuijottavat matkustajat tunsivat olonsa pahoinvoivaksi lyhyellä matkalla vain 10 minuutin ajon jälkeen. He kaikki olivat aikuisia.

– Matkapahoinvointi voi tehdä kauan odotetusta perhematkasta painajaisen, jossa vanhemmat vilkuilevat jatkuvasti takapenkille pahinta peläten, kertoo Fordin tutkija Eike Schmidt.

– Keskitymme todella vahvasti mukavuuteen suunnitellessamme tulevaisuuden autoja. Haluamme tehdä kaikkemme matkapahoinvoinnin vähentämiseksi.

Vauvat eivät koe matkapahoinvointia

Matkapahoinvoinnin aiheuttaja on aivojen silmistä ja sisäkorvassa sijaitsevasta tasapainoelimestä saama ristiriitainen tieto. Haukottelu ja hikoilu ovat alkavan pahoinvoinnin merkkejä. Lemmikitkään eivät säästy matkapahoinvoinnilta, mutta vauvat puolestaan eivät koe matkapahoinvointia.

– Matkapahoinvointi autossa on monitahoinen ongelma. Se on luonnollinen reaktio luonnottomaan ärsykkeeseen, jota ei sellaisenaan voida ratkaista. Voimme kuitenkin helpottaa sen oireita, kertoo professori Jelte Bos.

Alustavissa testeissä havaittiin, että kun ruudut asennettiin ylemmäs ja sen molemmin puolin näkyi tie, testihenkilöt eivät voineet pahoin yhtä usein. Tulevissa kokeissa tutkitaan vaihtoehtoisia keinoja, joilla matka näytettäisiin matkustamossa. Näin matkustajia voitaisiin varoittaa mutkittelevista teistä tai epätasaisista teistä.

– Monet kuljettajat luulevat, että heidän lapsillaan on matkapahoinvointiongelmia, vaikka heillä saattaakin olla ajamistyyliin liittyvä ongelma, kertoo Bos.

– Ajamalla tasaisemmin pahoinvointia voidaan vähentää jo merkittävästi – samalla myös polttoainekustannukset laskevat.

Viisi vinkkiä matkapahoinvoinnin helpottamiseen

 • Siirry keskelle takapenkkiä tai etupenkille, jotta näet tien paremmin.
 • Aja tasaisesti ja vältä äkkijarrutuksia, voimakkaita kiihdytyksiä ja kuoppia tiessä, jos mahdollista.
 • Vie pahoinvoivan huomio johonkin muuhun – jopa yhdessä laulaminen voi auttaa.
 • Käytä tyynyä tai päätukea pitääksesi pääsi mahdollisimman paikallaan.
 • Käytä ilmastointia, jotta raikas ilma kiertää autossa.

Lähde: Ford

***

0:34

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.