Mainos

Tutkijat ihmeissään: Suomalaiset syövät enemmän kasviksia, mutta lihovat silti – 10 vuoden kuluttua jo joka kolmas on lihava

15:57

Yhä useampi suomalainen on lihava, vaikka syömme enemmän kasviksia eikä sokerin käyttö ole lisääntynyt. Lihavuuden lisääntymiselle ei ole yksiselitteistä syytä. Siihen näyttäisi vaikuttavan koko yhteiskunnan muutos.

Mitä muuta tutkijat ovat mieltä suomalaisten terveydestä? Katso koko Huomenta Suomen keskustelu videolta!

Helsingin yliopiston professori Mikael Fogelholmin mukaan Suomi on lihavuustilastoissa keskivertoa sekä maailmanlaajuisesti että Euroopan tasolla.

Tuoreen tutkimustuloksen mukaan suomalaisten lihavuus on lisääntynyt ja ennusteiden mukaan kymmenen vuoden kuluttua noin joka kolmas on lihava. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tutkimuksen viime viikolla.

– Lihavuudesta on oletettavissa selkeitä terveyshaittoja. Ylipaino rasittaa sydäntä ja verenkiertoa sekä nostaa verenpainetta. Se voi myös vaikeuttaa nukkumista, jolla on omat seurauksensa. Huonot yöunet voivat johtaa siihen, että syödään huonommin eikä jakseta liikkua, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen luonnehtii.

"Olemme ikään kuin koko päivän syömässä"

Tutkijat ja asiantuntijat eivät kuitenkaan pysty osoittamaan yhtä syytä, joka saisi suomalaiset erityisesti lihomaan. Kyseessä on monen tekijän summa. Professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta kommentoi Huomenta Suomessa, että hänen arvionsa mukaan lihavuuteen vaikuttaa ainakin kaksi asiaa.

– Elämäntyylimme on muuttunut passiivisemmaksi. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö suomalaiset harrastaisi liikuntaa, mutta päivän muuna aikana energiankulutus on pienentynyt. Lisäksi tapamme ostaa ja syödä ruokaa on muuttunut totaalisesti 60-luvulta alkaen, Fogelholm pohtii.

Ruokailutottumusten muutoksilla Fogelholm tarkoittaa, että ruokaa ostetaan nykyisin suurempia määriä kerralla ja pakkauskoot ovat suurentuneet. Ihmiset myös syövät pitkin päivää.

– Olemme koko päivän syömässä. Muutoin ei ole identifioitavassa selkeää syytä, kuten että sokerin käyttö olisi lisääntynyt, se näyttäisi pikemminkin vähentyneen. Tapa elää fyysisesti ja tapa syödä ovat kokeneet isoja muutoksia.

Fogelholmin mukaan suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet vuosikymmenien saatossa kuitenkin paremmaksi. Sokerin käyttö ei ole lisääntynyt ja lautaselle päätyy entistä enemmän kasviksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.