Cambridgen syöpätutkimuskeskuksen tutkijoiden eläinkokeet tukevat käsitystä, jonka mukaan lautasen sisältö saattaa hyvinkin vaikuttaa syöpäsoluihin. Uuden tutkimuksen mukaan yleinen proteiinin rakenneosa saattaa lisätä rintasyövän lähettämiä etäpesäkkeitä. Tulokset täytyy kuitenkin vielä varmistaa ihmisillä.
Tutkijat havaitsivat Nature-tiedelehdessä esitellyssä tuoreessa tutkimuksessa, että ruoka-aineista yleisesti löytyvä aminohappo, asparagiini, saattaa pahentaa aggressiivista rintasyöpää. Löytö perustuu eläinkokeisiin, joissa hiirien ruokavaliosta poistettu asparagiini-aminohappo vähensi pahanlaatuisen kasvaimen lähettämiä etäpesäkkeitä.
Asparagiinia löytyy runsaasti esimerkiksi parsasta, palkokasveista, maitotuotteista, vehnästä, punaisesta lihasta, kanasta, kananmunista, kalasta, merenelävistä, pähkinöistä, siemenistä, soijasta sekä täysjyväviljasta. Niukalti asparagiinia on lähinnä hedelmissä ja vihanneksissa.
– Kasvavan todistusaineiston mukaan tietyt syövät ovat riippuvaisia tietyistä ruokavaliomme osasista, kertoi BBC:lle tutkimusta tehnyt professori Gregory J. Hannon
Tulokselle tukea myös aiemmista tutkimuksista
Hannon tarkasteli tutkijatovereineen tutkimuksessaan kolmoisnegatiivista rintasyöpää. Termi tarkoittaa käytännössä sitä, että syöpäkasvain leviää helposti, eivätkä tavalliset hoidot tepsi siihen hyvin. Tämän vuoksi sairastuneen ennuste on jonkin verran huonompi kuin muissa syövän alamuodoissa.
