Tutkija: Puu on äärettömän monimuotoinen supermateriaali – sillä osattaisiin korvata jo nyt puolet muovin käyttökohteista

Mihin suomalainen puu taipuu? 7:02
Huomenta Suomessa keskusteltiin mahdollisuuksista korvata muovi puulla.

Muovia halutaan korvata kovalla vauhdilla vaihtoehtoisilla, ilmastoystävällisemmillä materiaaleilla. Yksi varteenotettava vaihtoehto on puu.

Huomenta Suomessa keskusteltiin puusta ja sen ominaisuuksista muovin korvaajana. VTT:n teollinen keksijä ja tutkijaprofessori Ali Harlin nimittää puuta supermateriaaliksi. Hän perustelee tätä paitsi materiaalin uusiutuvuudella myös teknisillä ominaisuuksilla.

– Se on luonnollinen materiaali, joka on kierrätettävä ja sitoo hiiltä, Harlin avaa.

Hän kertoo, että puu on erittäin monimuotinen materiaali. Siitä voidaan valmistaa muovin kaltaista selluloosaa, joka voi olla pehmeää tai todella lujaa. Siitä voidaan tehdä myös helposti muokattavaa, läpinäkyvää ja lämmönkestävää.

– Materiaali, jota voi käytännössä tulla loputtomasti, kunhan metsiä hoidetaan hyvällä tapaa. Myös se on ehdottomasti ainutlaatuinen piirre, ihan superominaisuus, hehkuttaa Auvo Kaivola PEFC Suomen pääsihteeri.

Harlinin mukaan puulla voitaisiin tämän hetkisellä osaamisella korvata jopa puolet muovin käyttökohteista. Ihan kaikkea muovia ei kuitenkaan voida puulla korvata.

Lue myös:

    Uusimmat