Tutkija: Neuvostoliiton KGB yritti kontrolloida Suojelupoliisia – "Eipä kauhean hyvin onnistuttu"

Tutkija: Neuvostoliiton KGB yritti kontrolloida Supoa 9:47
Katso videolta: Millaisia olivat KGB:n vaikutuskeinot Suojelupoliisiin? Entä millainen oli Supon päällikkö Seppo Tiitinen?

Tutkijan mukaan Neuvostoliiton aikainen KGB pyrki vaikuttamaan Suojelupoliisiin muun muassa päällikkö Seppo Tiitisen kanssa pidettyjen tapaamisten kautta.

Tiitinen astui Suojelupoliisin päälliköksi vuonna 1978 ja jatkoi virassa vuoteen 1990 saakka.

– Eipä juuri kauhean hyvin onnistuttu, Turun yliopiston tohtoritutkija Mari Luukkonen sanoo.

KGB:n tavoitteena oli, että Suojelupoliisin kontrolliin saamisella saavutettaisiin vapaat kädet toimia Suomessa ja harjoittaa laitonta tiedustelua. 

Luukkonen kertoo, että esimerkiksi 1980-luvulla Titiinen teki tapaamisten yhteydessä niin hyvää työtä YYA-liturgian sanelemisessa, että KGB-päällikkö Viktor Vladimirov vaikutti olleen sitä mieltä, että vaikuttamistyö edistyy. Se ei ollut kuitenkaan totuus.

Luukkonen käsittelee väitöskirjanaankin toimivassa Rautaesiripun varjossa -teoksessa Neuvostoliiton vaikuttamispyrkimyksiä Supon toimintaan sekä suomettumisen ulkopoliittista ulottuvuutta.

Väitöskirjan perusteella ajasta piirtyy Suomen puolesta kuva äärimmäisen pragmaattisesta ulkopolitiikan hoidosta, Luukkonen sanoo.

– Päämäärä oli koko ajan länsi ja Suomen integroiminen länteen – ihan missä tahansa osa-alueella ja niin paljon kuin missäkin tilanteessa suinkin oli mahdollista.

Millaisia olivat KGB:n vaikutuskeinot Suojelupoliisiin? Katso Uutisaamun keskustelu artikkelin päävideolta!

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat