Tutkija: Lännen sotilaallinen apu Ukrainalle voisi jopa palvella Putinia

Vanhempi tutkija Kristi Raik ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että länsi voisi käyttää lupausta sotilaallisen avun antamisesta Ukrainalle painostuskeinona Moskovaa kohtaan. Yhdysvallat on harkinnut aseiden lähettämistä Ukrainan hallinnon joukoille.

– Toistaiseksi diplomatialla ei olla saavutettu toivottuja tuloksia. Pakotteet ovat käytössä, mutta ne eivät ainakaan lyhyellä aikavälillä ole tuottaneet toivottua tulosta. Seuraava vaihtoehto on sotilaallinen tuki Ukrainalle tai Moskovan painostaminen sillä, totesi Raik MTV Huomenta Suomessa.

Riskinä lännen sotilaalliselle avulle Ukrainaan on se, että sen pelätään lisäävän jännitteitä.

– Lyhyellä aikavälillä se saattaisi kiihdyttää entisestään sotilaallista toimintaa konfliktialueella.

Presidentti Vladimir Putin totesi viikko sitten, että Itä-Ukrainassa taistelee Ukrainan armeijan rinnalla ulkomaalaisista vapaaehtoisista koostuva Nato-legioona. Nato on tyrmännyt Putinin väitteet.

Lännen antama aseapu saattaisi Raikin mukaan jopa palvella Putinia.

– Se ikään kuin kirkastaisi viholliskuvaa Venäjällä ja  helpottaisi venäläisen yhteiskunnan mobilisoimista, pohtii Raik.

Tutkija muistuttaa, että Venäjän tavoitteena on saada koko Ukraina omaan etupiiriinsä.

– Koska sitä on tällä hetkellä on mahdotonta saavuttaa, niin silloin separatismin lietsominen on Venäjän pääasiallinen vaikutuskanava, sanoo Raik

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja