Turvapaikanhakijoita poistuu vastaanottokeskuksista – yli tuhat asuu yksityiskodeissa

Osa turvapaikanhakijoista lähtee omille teilleen vastaanottokeskuksista ja muista heille järjestetyistä majoituspaikoista. Osa asuu sukulaisten tai ystävien luona, osa järjestää asiansa toisin. 

Osa turvapaikanhakijoista saattaa asua koko prosessin ajan yksityismajoituksessa. Ilmiö on tunnistettu Maahanmuuttovirastossa ja laskelmien mukaan yli tuhat turvapaikanhakijaa asuu muualla kuin vastaanottokeskuksessa.

– Osa hakeutuu yksityismajoitukseen. Kaikki eivät ole vastaanottokeskuksessa kauaa, jos heillä on siteitä Suomeen, ystäviä tai sukulaisia, joiden luokse muuttaa. He saattavat lähes koko prosessin ajan asua yksityismajoituksessa, kertoo Maahanmuuttoviraston viestintäsuunnittelija Tommi Hatinen.

Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksen mukaan vastaanottokeskuksista tulleiden raporttien mukaan runsaat tuhat hakijaa asuu muualla kuin vastaanottokeskuksissa. Vastaanottojärjestelmän piirissä on yhteensä noin 23 000 ihmistä.

– Se täytyy muistaa, että jos turvapaikanhakija asuu yksityismajoituksessa, pitää hänen kuitenkin olla kirjoilla jossakin vastaanottokeskuksessa, Hatinen kertoo.

Suhtautuminen suopeaa

Maahanmuuttovirasto on täpötäysien vastaanottokeskusten takia suhtautunut yksityismajoitukseen myönteisesti.

– Yksityismajoitukseen suhtaudutaan positiivisesti, kun vastaanottokeskukset ovat laitosmaisia ja varsinkin nyt, kun tulijoita on ollut odotettua enemmän. Keskukset eivät ole olleet välttämättä kaikista parhaimpia tiloja viettää aikaa pitkään, varsinkin jos prosessi venyy. Siinä saadaan purettua majoituskapasiteettiin kohdistunutta painetta, Hatinen kuvailee.

Hatisen mukaan yksityismajoitukseen lähdetään myös tyytymättömyyden vuoksi.

– Voi olla, että ei olla oltu tyytyväisiä vastaanottokeskukseen. Rehellisyyden nimissä vastaanottokeskukset eivät ole mitään lepokoteja. Se, että voi asua kodinomaisemmin oman kulttuurin ihmisten kanssa, voittaa helposti laitosmaisen vastaanottokeskuksen.

Isot kaupungit houkuttavat

Maahanmuuttovirastossa tiedetään myös, että turvapaikanhakijat suuntaavat isoimpiin kaupunkeihin. 

– On ihan tutkittu asia, että turvapaikanhakijoiden polut johtavat usein suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin, joissa on usein esimerkiksi samasta maasta tulleita ihmisiä ja yhteisö on jo kehittynyt. 

Yksityismajoituksessa turvapaikanhakija saa kuukaudessa käyttörahan sijasta vastaanottorahaa. Se on Maahanmuuttoviraston sivujen mukaan noin 316 euroa.  

Hatinen muistuttaa, että turvapaikanhakijan kotimajoituksella ja yksityismajoituksella on eroja. 

– Kotimajoituksella viitataan esimerkiksi Refugees Welcome Finland -verkoston ajamaan toimintaan, jossa suomalainen yksityishenkilö majoittaa kotiinsa hakijoita. Kun hakija muuten asuu muualla kuin vastaanottokeskuksessa, puhutaan yksityismajoituksesta, selventää Hatinen.

Juttua korjattu 22.10.2015: Haastateltavan nimi korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja