Mainos

Turvapaikanhakijoiden hylkäämät autot kiinnostivat satoja – kalleimmasta maksettiin 640 euroa

Turvapaikanhakijoiden hylkäämiä ja valtiolle luovutettuja autoja huutokaupattiin tänään Sallassa. Tapahtumaa järjestämässä ollut tulliylitarkastaja kertoo, että paikalle ilmaantui arviolta jopa 700 itäautoista kiinnostunutta ihmistä. Kaikki tänään myynnissä olleet kulkupelit menivät kaupaksi.

Sallan kunnantalon pihamaalla järjestetty tullihuutokauppa veti väkeä kaikkialta Suomesta. Tornion tullin tulliylitarkastaja Kari Hannu kertoo, että huutokaupassa myytyjä itäautoja tultiin hakemaan Etelä-Suomesta saakka.

– Ihmisiä oli Janakkalasta, Mikkelistä, Tampereelta ja muualtakin Etelä-Suomesta saakka.

Tulliylitarkastaja kertoo yllättyneensä siitä, kuinka suosituksi huutokauppatapahtuma osoittautui. Positiivista palautetta sateli paikalle saapuneilta.

– Yhden arvion mukaan paikalla oli 500 ihmistä, toisen mukaan 700. Osa ihmisistä oli kuitenkin vain katselemassa, että minkälainen tapahtuma oli oikein kyseessä. Paikalla olleista noin 300-500 osallistui huutokauppaan.

– Ihmiset kiittelivät, että onpa hieno tilaisuus, kun tarjolla olevat autot ovat niin mielenkiintoisia. Pienellä paikkakunnalla kuten Sallassa tällaiset ovat suuria tapahtumia, kun väkeä tulee niin paljon. Ihmiset olivat innoissaan ja onnellisia siitä, että tällaisiakin järjestetään.

Kaikille autoille löytyi ostaja

Hannun mukaan kaikille tänään myynnissä olleille autoille löytyi ostaja. Autoja kaupattiin yhteensä 64.

Ensimmäinen aamupäivällä myyty auto lähti vaivaisella 60 eurolla, mutta hinnat kipusivat päivän mittaan myös yllättäviin lukemiin.

– Kallein auto meni 640 eurolla. Se oli Volga-merkkinen. Volgat myytiin kaikki noin 500-600 eurolla. Se on aika paljon ottaen huomioon, millaisessa kunnossa ne olivat.

Todellinen yllätys oli kuitenkin oululaispariskunnan huutaman pyöreälamppuisen, farmarimallisen Ladan lopullinen hinta. Lada-harrastaja Jussi Kulonen arvioi huhtikuussa Helsingin Sanomille, että auton hinta saattaisi nousta huutokaupassa jopa yli tuhanteen euroon.

– Muistaakseni se meni 280 eurolla. Se oli edullinen, tulliylitarkastaja Hannu kertoo.  

"Täytyi vielä saada yksi lisää"

Suurin osa autokaupoille saapuneista kaavaili kulkuneuvon hankkimista varaosiksi. Paikalle sattui kuitenkin myös niitä, jotka haaveilivat aidon neuvostoauton kunnostamisesta ja rekisteröinnistä tieliikenteeseen.

– Oli niitäkin, jotka olivat jo hakeneet siirtokilpiä. Suurin osa kuitenkin aikoi laittaa auton varaosiksi.

Suurta osaa huutajista yhdisti kuitenkin jonkinlainen itäautoharrastus.

– Yksi mies kertoi, että hänellä on jo 30 Moskvitšiä. Täytyi vielä saada yksi lisää, Hannu nauraa.

Tullin huutokauppa jatkuu Sallassa lauantaina. Myytävänä on vielä toiset 64 itäautoa, jotka ovat päätyneet Tullin haltuun Suomeen viime talvena pyrkineiden turvapaikanhakijoiden luovuttamana tai hylkäämänä.

Tulli myy huutokaupoissa käytöstä poistamaansa ja valtiolle tuomittua tavaraa eri puolilla Suomea muutaman kerran vuodessa. Sallan poikkeuksellinen tullihuutokauppa on jo etukäteen herättänyt paljon kiinnostusta sekä autoharrastajien keskuudessa että kansainvälistä mediaa myöten.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.