Mainos

Turun puukottajalle näytettiin hänen videomanifestinsa – "Tyypillistä Isisin retoriikkaa"

1:21

Oikeudessa näytettiin tänään Turun puukottajan videomanifesti, jossa hänellä on vielä lyhyet hiukset, eikä partaa ollenkaan.

Hän seurasi itse manifestivideotaan salissa. Abderrahman Bouanane tuotiin saliin vasta sen jälkeen, kun aiemmin hänen toiminnasta kertoneet todistajat olivat poistuneet salista.

Siistiin siniseen kauluspaitaan ja mustaan tuulitakkiin pukeutunut Bouanane lukee heiluvalla kännykkävideolla manifestinsä suoraan paperista ympärilleen pälyillen.

Vaikka manifesti on sisällöltään julistava, hän lukee manifestin monotoniseen sävyyn.

Manifesti on kuvattu puistossa Turun tuomiokirkon läheisyydessä samana elokuisena päivänä, jona Bouanane puukotti kymmentä ihmistä Turun keskustassa.

Asiantuntijat: Tyypillistä Isis-retoriikkaa 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki, Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen yliopistonlehtori Marko Juntunen ja Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola analysoivat manifestin poliisille esitutkinnan aikana.

Kaikki kolme ovat yksimielisiä siitä, että retoriikka on tyypillistä Isis-retoriikkaa.

Ruohomäen poliisille antaman lausunnon mukaan manifestin laatiminen on vaatinut aikaa ja paneutumista eikä se ole hetken mielijohteesta kirjoitettu.

0:42

– Sen viestiä on pohdittu huolella ja nähty vaivaa sopivien Koraanin säkeiden hakemisessa, joilla alleviivataan sanomaa. Tekijä on selvästi viettänyt aikaa Isisin propagandan parissa, sillä manifesti ja videot resonoivat tyypillistä Isisin retoriikkaa.

Juntunen ja Juusola toteavat, että epäilty tuo voimakkaasti julki, että muslimilla on ainoastaan yksi poliittisen lojaalisuuden suunta – islamilainen valtio. Heidän mukaansa retoriikka on hyvin samankaltaista kuin Isis-järjestön tiedottajalla.

– Materiaali viittaa siihen, että epäilty on ajatuksiltaan radikalisoitunut ja hän tiedostaa toimintansa äärimmäisen arkaluontoisuuden. Videomateriaalia nauhoittaessaan hän pälyilee jatkuvasti ympärilleen ja pitää huolta, ettei kukaan ole kuulolla hänen tallentaessaan puhettaan, he pohtivat poliisille antamassaan lausunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.