Turun, Helsingin ja Utsjoen johtajat hallitusohjelmasta: Huolena epämääräisyys, rahoitus ja tasa-arvo – "On vaikea sanoa, mitkä toteutetaan ja mikä on toivotaan toivotaan -unelmahöttöä"

MTV Uutiset kysyi kahden kaupungin ja yhden kunnan johtajalta, miltä Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma heidän näkökulmastaan vaikuttaa.

MTV kysyi asiaa Helsingin pormestarilta Jan Vapaavuorelta, Utsjoen kunnanjohtajalta Vuokko Tieva-Niittyvuopiolta ja Turun kaupunginjohtajalta Minna Arvelta.

Turku on huolissaan rahasta

Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan hallitusohjelma ei tuo lisää tavallisen turkulaisen jokapäiväiseen arkeen. Turun kaupungin ilmastonmuutostavoitteet ovat kunnianhimoiset, ja syrjäytymisen ehkäisyynkin on satsattu.

Arvea sen sijaan huolettaa, aikooko valtio rahoittaa tarpeeksi palveluja, joita se kunnille osoittaa.

– Se näkyy selkeästi jos ei huolehdita siitä, että valtiolta tulee tarpeeksi rahoitusta palvelujen järjestämiseen.

Lisäksi Arve näkee uhkakuvana hallitusohjelman kirjauksen, jonka mukaan alueiden välistä eriytymistä pyritään vähentämään.

– Pyritäänkö tällä vaikuttamaan siihen, etteivät ihmiset pyrkisi muuttamaan kaupunkiseudulle luontaisesti, niin kuin nyt tehdään, Arve kysyy.

Saamelaismaininnat miellyttävät Utsjoella

Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio pitää siitä, että hallitusohjelmassa mainitaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen PTR-yhteistyön jatkaminen. Lisäksi viranomaisten läsnäoloa heikon palvelutason alueilla lisätään.

Esimerkiksi Utsjoella lähin poliisi on 200 kilometrin päässä.

– Jos vaikka tänne tulisi yksi poliisi, se ei vielä vaikuta käytännössä. On etsittävä oikeita ratkaisuja, joilla resursseja kohdennetaan tänne yhteistyössä.

Lisäksi saamelaisenemmistöisellä Utsjoella ollaan tyytyväisiä kaikista hallitusohjelman kirjauksista, joissa saamelaiset mainitaan.

– Minusta olisi ollut parempi, että olisi selkeästi kirjattu, että porotalouteen ja luontaistalouteen kohdistuvat parannukset tukevat alueellista tapaa hoitaa niitä, sanoo Tieva-Niittyvuopio.

Sen sijaan hallituksen lupaus 1 000 uudesta lääkäristä ei vakuuta Tieva-Niittyvuopiota, ellei Rinteen viisikko keksi keinoja, joilla lääkärit saadaan hakeutumaan syrjäseuduille.

Helsingin on vaikea saada otetta

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo, että hallitusohjelmasta on vaikea sanoa mitään. Hänen mielestään liian moni asia kuulostaa kauniilta, mutta jää käytännössä selvitettäväksi tulevaisuudessa.

– On vaikea sanoa, mitkä oikeasti toteutetaan ja mikä on toivotaan toivotaan -unelmahöttöä.

Vapaavuori näkee hyvänä asiana muun muassa hallitusohjelman kirjauksen, jossa kaupungeilla sanotaan olevan keskeinen rooli työllisyydenhoidossa. Lisäksi hallituksen aiotut investoinnit infrastruktuuriin näyttävät pääkaupungissa hyvältä.

Vapaavuori pitää erikoisena sitä, että ruuhkamaksujen kaltaiset negatiiviset asiat selvitetään vain kaupunkiseuduilla. Siitä huolimatta Vapaavuori pitää ruuhkamaksuja selvittämisen arvoisena asiana.

Lue myös:

    Uusimmat