"Tätähän voi kutsua jo fasismiksi!" – Autoilijat tyrmäävät Rinteen hallituksen suunnitelman korottaa polttoaineveroja 250 miljoonalla eurolla

5:11
MTV Uutiset Live kysyi kansalaisten mielipiteitä suorassa lähetyksessä.

Antti Rinteen (sd.) hallitus aikoo nostaa fossiilisten polttoaineiden verotusta 250 miljoonalla eurolla.

Korotus voi näkyä merkittävästi muun muassa bensan hinnassa. Kysyimme helsinkiläisellä huoltoasemalla, mitä autoilijat ajattelevat suunnitelmista.

Matti Remes

Mitä ajatuksia polttoaineveron kiristys herättää?

– Minusta bensan hinta on nyt jo ihan tapissa, ei sitä enempää voi nostaa. Yhteiskunnan rakentamista ei pidä rahoittaa autoilijoiden bensanhinnalla. 

– Olen ehdottomasti sitä mieltä että pitää käyttää julkisia välineitä. Mutta kaikki palvelut ovat laitamilla. Jos tarvitsee mennä markettiin, huonekaluliikkeeseen tai mihin tahansa, niin autoa tarvitaan.

Onko hinnassa saavutettu jo kipuraja?

– Tämä taso on mielestäni aika hyvä, koska siihen on totuttu. Hintaa ei paljoa kannattaisi nostaa.

Onko sinun mahdollista luopua autosta, jos siitä tulee liian kallista?

– Ei ole mahdollista. Olen espoolainen ja siellä kaikki on kaukana toisistaan. Sitä paitsi tarvitsen autoa koko ajan.

Seuraava hallitus on mahdollisesti säätämässä lakia tiemaksuista. Mitä ajatuksia se herättää?

– Järjetön ajatus. Se on taas se, kun yritetään investoida johonkin ja mietitään kuka sen maksaa. Autoilijoita on niin paljon, että otetaan heiltä.

Ilmari Heikkinen

Mitä ajatuksia polttoaineveron kiristäminen herättää?

– Polttoaineveron kiristys kohdistuu nimenomaan pienituloisiin ja keskituloisiin ja sitä kautta vaikuttaa yksilönvapauteen. Se ei ole hyväksyttävää. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus liikkua sinne minne itse haluaa

Onko autoilijoita kuritettu liikaa?

– On, ja itsekin kun mietin niin sukulaiseni asuvat Suomussalmella, joten auto on välttämätön. Lisäksi pääsen töihin autolla 3–4 kertaa nopeammin kuin julkisilla.

Mitä ajatuksia herättävät mahdolliset tiemaksut?

– Tämäkin liittyy vähän yksilönvapauteen. Jos ruvetaan sakottamaan kaikkea, tätähän voi kutsua jo fasismiksi! Ei tämä ole missään nimessä reilua kenellekään.

Vesa Oja

Mitä ajatuksia hallituksen kaavailemat veronkiristykset herättävät?

– Kun näin mahdollisen hallituskokoonpanon, niin tämäkin oli arvattavissa. Totta kai se riipii, mutta jostainhan ne ilot on maksettava. Jos tämä menee jotenkin käytön mukaan, niin se on jotenkin hyväksyttävää. 

Eli mielestäsi kipurajaa polttoaineen hinnoissa ei ole vielä saavutettu?

–95-bensan hinta on 1,634. Sitten kun 1,70 ylittyy niin alkaa vähän tökähtää. Kävin juuri Euroopassa ajelemassa moottoripyörällä, ja siellä sai tankata 1,20–1,10:llä, niin totta kai se vähän tuntuu erikoiselta.

Mitä mieltä olet mahdollisista tiemaksuista?

– Ei minulla jyrkkää kantaa ole, mutta sekin oli nähtävissä, että tällainen ehdotus tulee. Maailmallahan niitä on, mutta kai se kehitys menee siihen suuntaan. että tämmöistä haittakäyttöä pitää verottaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja