MTV Uutiset selvitti, mikä puolue nettosi eniten ministereitä äänimäärään nähden – pikkupuolue yllätysvoittajana

Hallitusohjelman sisältö ja ministeripaikkojen jako julkistettiin eilen aamupäivällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa. MTV Uutiset selvitti, mitkä puolueet voittivat eniten ministeripaikkojen jaossa.

Pian työnsä aloittavaan Antti Rinteen hallitukseen tulee kaikkiaan 19 ministeriä. Paikat jakaantuvat viiden hallituspuolueen kesken seuraavasti: SDP 7 paikkaa, Keskusta 5, Vihreät 3, Vasemmistoliitto 2 ja RKP 2.

Ministerien määrällä mitattuna RKP ja SDP olivat hallitusneuvottelujen voittajia, sillä ne saivat yhtä ministeripaikkaa kohden laskettuna pienimmän äänimäärän. Vasemmistoliitto sen sijaan tarvitsi suurimman äänimäärän ministeripaikkaan.

Vasemmistoliittolaisia ääniä tarvittiin yli 125 000 ministeripaikkaan, kun taas SDP:lle ministerinpaikka aukesi alle 80 000 ja RKP:lle alle 70 000 äänellä. Toiseksi eniten ääniä ministeripaikkaa kohden tuli vihreille, jonka luku lähentelee 120 000:tta.

Tässä puolueiden äänimäärät yhtä ministerinpaikkaa kohden:

Kun suhteutetaan hallituksen ministeripaikkojen määrä asianomaisen puolueen kansanedustajien määrään, selviää, että RKP onnistui saamaan eniten vaikutusvaltaa.

Puolueella on yksi ministeri 4,5 kansanedustajaa kohden tai yksi viittä kohden, jos Ahvenanmaan edustaja lasketaan mukaan. Toisessa päässä listaa on Vasemmistoliitto, joka sai kuudellatoista kansanedustajallaan saman määrän ministereitä kuin RKP. Puolueella on siis yksi ministeri kahdeksaa kansanedustajaa kohden.

Tässä vielä puolueiden kansanedustajien määrä jaettuna puolueen ministerien määrällä:

​​​​​​​

Ministerinsalkut on perinteisesti toki ajateltu painarvoltaan erilaisiksi. Painavia salkkuja ovat vanhastaan olleet pääministerin lisäksi esimerkiksi valtiovaranministerin, ulkoministerin ja sisäministerin salkut. Ennakolta uuden hallituksen kevyempään sarjaan kuulunee pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

Lue myös:

    Uusimmat