Turkulainen Marika hämmästyi metsätöissä: Sähköjohto oli sidottu kiinni korkeaan puuhun – Carunan mukaan ”näitä ei kovin usein tehdä"

Sähkön hinta nousi jyrkästi 1:54
Sähkön hinta nousee jyrkästi. Arkistojuttu.

Turkulainen Marika Haapsaari päätti hakata omistamaansa metsää. Hakkuutyöt Turun Tortinmäessä kuitenkin keskeytyivät alkuviikosta outoon näkyyn.

Haapsaari oli tilannut metsäkoneen kaatamaan runkoja omistamastaan metsästä. Työt keskeytyivät maanantaina, kun metsäkoneen kuljettaja huomasi Haapsaaren taloon johtavan sähköjohdon olevan kiinni kuusessa. Haapsaaren asuintalo sijaitsee noin parinsadan metrin päässä kuusesta, johon sähköjohto oli kiinnitetty.

"Onneksi huomasi, muuten olisi linja kaatunut"

Sähköjohto näkyi olevan sidottu köydellä kiinni kuuseen. 

– Sähkölinja kulkee keskellä metsää. Motokuski [metsäkoneenkuljettaja] huomasi sen, kun piti ruveta puita kaatamaan. Onneksi hän huomaisi sen ennen kuin alkoi kaataa puita. Muuten olisi kaatunut sähkölinja perässä, Haapsaari sanoo.

Haapsaari sanoo, että hänen taloonsa on tullut sähkö normaalisti kummallisen näköisestä johtoviritelmästä huolimatta.

Haapsaari sanoo, että hakkuutöiden työnjohtaja soitti Carunalle asiasta. Haapsaaren mukaan Carunalta oli kerrottu alun perin, ettei kyseessä ole Carunan johto.

– Tämä oli aika outoa toimintaa Carunalta. Ihmettelin kovasti, sillä eihän täällä muiden linjoja ole. Kaikki linjat ovat Carunan linjoja.

"Väliaikainen korjausratkaisu"

Sähkönjakeluyhtiö Carunasta kerrotaan, että kyseessä on väliaikainen järjestely, joka on tehty aiemmin olleen vian takia. Vikailmoitus oli tullut jo lokakuussa.

Käyttötoiminnon johtaja Jörgen Dahlqvistin mukaan kyseessä on väliaikaiseksi aiottu korjausratkaisu.

– Joskus tehdään tilapäinen korjaus tällä tavalla, jotta saadaan johto riittävän korkealle. Ajatuksena on, että poistetaan välitön vaara, siis ettei johto ole kosketusetäisyydellä, Näin tehdään, jos muuta keinoa ei ole nopeasti käytettävissä, mutta ei se saisi jäädä sinne näin pitkäksi aikaa, Dahlqvist sanoo.

Dahlqvistin mukaan tällainen korjausratkaisu on harvinainen.

– Ei näitä kovin usein tehdä, mutta silloin tällöin kyllä. Tällainen järjestely voidaan joutua tekemään esimerkiksi, jos riittäviä korjaustarpeita, eli tässä tapauksessa uutta pylvästä, ei ole mukana.

 Dahlqvist sanoo, että työssä on kuitenkin tapahtunut virhe.

– Tässä on mennyt väärin se, että työ on kuitattu valmiiksi eikä väliaikaisesti korjatuksi. Tässä ei ole käyty prosessin mukaan lopullista korjausta tekemässä.

Caruna lupaa uuden pylvään jo tänään

Dahlqvistin mukaan, että korjauksesta ei aiheutunut vaaraa.

– Vaaratilannetta tässä ei ollut lainkaan, mutta onhan tällainen hankalaa maanomistajalle. Äkkiseltään ajateltuna vaaraa olisi voinut aiheutua vain siitä, jos puu olisi kaatunut myrskyssä.

Haapsaari sanoo soittaneensa Carunalle asiasta. Hän haluaisi sähköjohdon irti puusta ja oikeaan sähköpylvääseen mahdollisimman pian.

– Muuten moto seisoo, Haapsaari tähdentää.

Dahlqvist sanoo, paikalle tuodaan uusi sähköpylväs jo tänään.

– Tänään se korjataan lopullisesti. Saadaan siihen se pylväs, jonka ja lanka siirrettyä pylvääseen siten kuin pitäisikin, Dahlqvist sanoo.

Haapsaari kertoo, että iltapäivällä paikalle saapuikin kuorma-auto, jonka kyydissä oli uusi tolppa ja pieni kaivinkone. Iltakuuteen mennessä uusi sähkötolppa ei ollut kuitenkaan vielä pystyssä ja työntekijätkin olivat poistuneet paikalta.

Kuusessa ollut sähköjohto on kuitenkin irroitettu puusta ja hakkuutyöt on nyt saatu loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat