Turkmenistanin presidentti on kieltänyt naisilta ajamisen – näki maan onnettomuustilastot

Saudi-Arabia oli pitkään maailman viimeinen valtio, joka kielsi naisilta auton ajamisen. Kielto on nyt poistunut, mutta toisaalla sellainen on sen sijaan pantu voimaan.

Kerroimme viime viikolla Keski-Aasiassa sijaitsevan Turkmenistanin omalaatuisesta presidentistä Gurbanguly Berdimuhamedowista, joka oli kieltänyt mustilla autoilla ajamisen maan pääkaupungissa Ašgabatissa. Väärän väriset autot takavarikoidaan ja niiden omistajat velvoitetaan maalauttamaan auto. Tilannetta pahentaa se, että auton maalaus kustantaa tavallisen turkmenistanilaisen vuosipalkan verran.

Hronika Turkmenistana -uutissivuston mukaan kielto ei ole rajoittunut pelkkiin mustiin autoihin, vaan myös tummanharmaita ja jopa sinisiä, punaisia ja vihreitä autoja on takavarikoitu. Viranomaisilla ei sivuston mukaan tunnu olevan selkeää linjausta siitä, kuinka vaalea auton värin pitää olla.

Todellisuudessa tietyn väristen autojen täyskielto on vain yksi esimerkki presidentti Berdimuhamedovin erikoisista liikennettä koskevista päähänpistoista.

Alternativnie Novosti Turkmenistana -sivuston mukaan presidentti kielsi ajamisen naisilta viime kuussa sen jälkeen, kun maan sisäministeri näytti tälle tilastoja, joista selvisi, että naiset ovat miehiä useammin osallisina liikenneonnettomuuksissa.

Hronika Turkmenistana kertoo, että naisten on ollut jo aiemmin hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta läpäistä ajokoetta. He ovat joutuneet turvautumaan muun muassa lahjuksiin, jos ovat halunneet päästä ratin taakse.

Alternativnie Novosti Turkmenistanan ja Hronika Turkmenistanan tiedoista uutisoi ensimmäisenä Yle.

***

1:01

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja