Turkmenistanin presidentti kielsi mustilla autoilla ajamisen – uudelleenmaalaus maksaa duunarin vuosipalkan verran

Jos sinusta tuntuu siltä, että Suomessa autoilijaa kohdellaan joskus kuin toisen luokan kansalaista, lukaisepa mitä Turkmenistanissa puuhataan.

Turkmenistanin pääkaupungissa Ašgabatissa ei ole enää tämän vuoden alusta saanut ajaa mustalla autolla. Kaduilla tavatut mustat autot on takavarikoitu ilman eri varoitusta, ja ennen kuin omistaja on saanut autonsa takaisin, heidän on pitänyt sopia viranomaisten kanssa sen maalauttamisesta.

Kummallisen kiellon takana on presidentti Gurbanguly Berdimuhamedowin mieltymys valkoiseen väriin.

Tilannetta pahentaa entisestään se, etteivät tavalliset turkmenistanilaiset varsinaisesti kylve rahassa. Azatlyk-radiokanavan haastattelema autonomistaja kertoi, että hänen autonsa maalauttaminen tulisi maksamaan noin 1 600 euroa ja mikäli hän odottaisi viikon, nousisi hinta jopa 2 600 euroon. Valtavia summia miehelle, jonka kuukausipalkka on 236 euroa.

Vaikka mustien autojen kielto vaikuttaakin järjettömältä, ei se ole täysin yllättävä. Vuonna 2015 Turkmenistan nimittäin kielsi mustien autojen maahantuonnin. Mustan auton tilanneet joutuivat vaihtamaan sen valkoiseen, koska presidentin mukaan valkoinen tuo onnea. Myös autojen ikkunatummennukset ovat olleet pannassa vuodesta 2014.

Berdimuhamedowin kerrotaan suunnittelevan myös koko Ašgabatin päällystämistä marmorilla. Projekti on hyvässä vauhdissa, sillä vuonna 2013 kaupunki pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan 543 marmoripäällysteisellä rakennuksellaan.

Lähde: Jalopnik, The Diplomat, Azatlyk

***

Norjassa otettiin käyttöön automaattisesti syttyvät katuvalot 0:45

Lue myös:

    Uusimmat