Mainos

Turkkilaiset Suomessa: "Kaikki ei ole vielä ohi – en uskalla matkustaa Turkkiin"

Suomessa kauppiaana toimiva Emin Gurmucin mukaan tilanne on Turkissa edelleen epävakaa, joten hän perui elokuisen lomamatkansa Turkkiin.

Gurmucin mukaan nyt on väärä aika matkustaa Turkkiin, sillä kaikki ei ole vielä ohi.

– En suosittele matkustamista Turkkiin. En usko, että tilanne on vielä täysin rauhoittunut. Minun piti lähteä Turkkiin lomalle elokuun alussa, mutta en halua lähteä sinne. 

– Jos Turkissa on jossain paljon ihmisiä, niin sieltä kannattaa nyt pysyä kaukana. Tilanne on pelottava eikä tällä hetkellä voi tietää mitä tapahtuu, toteaa Gurmuc.

Gurmucin isä Aleattin Gurmuc ei myöskään aio matkustaa lähiaikoina Turkkiin työmatkalle.

– Voi olla, että tämä levoton tilanne kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Tilanne on mielestäni vielä liian levoton maassa. Arvelisin, että asiat voivat hyvällä tuurilla selvitä jopa viikossa.

Alanya Marketissa ostoksilla oleva Baris Kayan mukaan tilanne on vaarallinen.

– Tilanne on todella paha Turkissa, vaikka kaikki ihmiset ovat demokratian puolella. En usko, että kaikki on vielä ohi, vaan jotain on vielä piilossa. Toivon, että tilanne rauhoittuu nopeasti.

– Olin pari viikkoa sitten Turkissa, mutta nyt en lähtisi. Tilanne on erityisen tulen arka Istanbulissa. En usko, että muualla maassa tapahtuu mitään –  toisaalta sitä ei voi tietää varmasti, pohtii Kayan.

Yusuf Celik on tyystin erilinjoilla, sillä hän aikoo matkustaa elokuussa Turkkiin.

– Mielestäni tilanne on jo rauhoittunut. Turkkiin matkustaminen ei ole enää vaarallista. Aiomme lähteä perheeni kanssa lomalle sinne elokuussa. Kaikki on mielestäni hyvin jos nykyinen presidentti on vallassa, uskoo Celik.

Pelkona sisällissota

Gurmucin mukaan vaarana on jopa sisällissota.

– Tämä ei ole mikään pikku juttu, mitä Turkissa on tapahtunut. Vaarana oli sisällissota ja se on yhä mahdollinen. Tätä on suunniteltu ehkä jopa vuosi ja 7543 ihmistä on kiinniotettu ja 315 on vankina.

Gurmucit uskovat, että vallankaappausyritys yhdistää turkkilaiset yhdeksi kansaksi.

– Kaikki toivovat, että tästä ei tule sisällissotaa. Nyt samassa rintamassa sisällissotaa vastustamassa ovat kurdit ja turkkilaiset, toteavat Gurmucit yhdestä suusta.

Samaa uskovat myös Kayan ja Celik.

– Nyt näyttää, että tapahtuneet yhdistävät Turkkia, uskovat myös Kayan ja Celik.

Emin Gurmuc kertoo seuraavansa koko ajan isänsä kanssa Turkin molempia televisiokanavia, josta tulee jatkuvasti suoraa lähetystä tilanteesta.

– Sukulaisemme eivät ole uskaltaneet juurikaan liikkua kotoaan. Iltaisin kadut täyttyvät riehuvista nuorista. Nyt Turkissa etsitään syytä siihen, miksi vallankaappausta yritettiin juuri nyt, kertoo Emin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.