Mainos

Turkin liira syöksyi kaikkien aikojen pohjalukemiin – Erdoğan sanoo maan olevan taloussodan uhri, vaikutuksia Eurooppaan pelätään

1:45

Turkin taloudellinen kriisin pelätään leviävän myös Euroopan markkinoille.

Turkin liiran arvo syöksyi yhdeksän prosentin laskuun maanantaiaamuna. Samalla euro painui vuoden vertailujakson alimpiin suhteessa dollariin.

Turkin liira painui maanantaina suhteessa dollariin kaikkien aikojen alhaisimpiin lukemiin.

Alimmillaan yksi dollari vastasi 7,24 liiraa. Liiran kurssi lähti kuitenkin maanantaiaamun aikana nousuun, kun maan keskuspankki lupasi toimia talouden tasapainottamiseksi.

Turkin hallinto on luvannut käyvänsä toimeen talouskriisin korjaamiseksi ja rauhoittaakseen kansainvälisiä markkinoita.

Liiran pudotus tarttui myös euroon, joka putosi 0,3 prosenttia ja vuoden vertailujakson alimpaan suhteessa dollariin.

Myös markkinoiden epävarmuuteen reagoiva Vix-indeksi, eli niin sanottu “pelkoindeksi”, nousi 16 prosenttia.

Erdoğan sanoo Turkin olevan taloussodan uhri

Turkkilaispankki Isbankin toimitusjohtajan mukaan liiran pulkkamäki ei voi johtua maan taloudellisista fundamenteista.

Adnan Bali uskoo, että kyseessä spekulatiivinen hyökkäys markkinoille, sillä liiran lasku ei mukaile taloustieteellisiä sääntöjä.

– Tilanne, johon olemme päätyneet, ei ole selitettävissä talouden luvuilla, Bali sanoo Reutersille.

Samanalaisia äänenpainoja on kuultu myös presidentti Recep Tayyip Erdoğanin suunnalta, sillä hän on kommentoinut Turkin olevan taloussodan uhri.

Keskuspankki käy toimiin talouden rauhoittamiseksi

Turkin keskuspankki luvannut kasvattaa maan maksuvalmiutta laskemalla liiran hintaa ja nostamalla ulkomaisten valuuttojen talletusrajoja turkkilaisille pankeille.

Sijoittajat ovat pitkään vaatineet, että keskuspankin olisi nostettava korkoja palauttaakseen markkinoiden luottamuksen.

– Kaikki mitä taloudellisen kurin puitteissa korkojen nostamiseksi on tehtävissä tullaan tekemään, Bali sanoo ja vertaa korkojen nostoa syöpähoitoon, joka pitää käydä läpi.

Presidentti Erdoğan on kutsunut itseään “korkojen viholliseksi” ja haluaisi rahoittaa pankkeja halvalla luotolla. Sijoittajat kuitenkin pelkäävät liian löysän kurinpidon johtavan Turkin talouden ylikuumenemiseen.

Liira on romahtanut vuodessa

Markkinoilla huolta ovat herättäneet myös kehittyvien markkinoiden valuutat, jotka voivat tarttua liiran syöksyyn ja ovat painuneet dollarin voimistuessa.

Liira on pudonnut vuoden aikana yli 40 prosenttia, kun markkinat ovat huolestuneet Erdoğanin otettua tiukempaa otetta talouspolitiikasta ja ajettuaan maan törmäyskurssille Yhdysvaltojen kanssa.

Maiden suhteiden heikkeneminen on näkynyt muun muassa Yhdysvaltojen asettamissa talouspakotteissa, jotka ovat entisestään lisänneet Turkin talousvaikeuksia.

Viimeisimpänä Yhdysvaltojen ja Turkin välejä on hiertänyt yhdysvaltailaispapin Andrew Brunsonin vangittuna pitäminen lokakuusta 2016 lähtien.

Turkki on vanginnut Brunsonin vedoten terrorismisyytteeseen ja Yhdysvallat on vaatinut hänen vapauttamistaan talouspakotteiden uhalla.

Perjantaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti kaksinkertaistavansa Turkista tuotavan teräksen ja alumiinin tullit. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja