Turistien koronatestaukseen uusi kevennetty malli Suomessa – hallituksen linjaukset julki jo lähipäivinä

9:17
Katso myös: Mika Lintilä kaipaa selkeyttä niin matkustus kuin ravintolarajoituksiin – elinkeinoministeri erikoishaastattelussa Asian ytimessä -ohjelmassa eilen.

Hallitus aikoo keventää ja yksinkertaistaa Suomeen tuleville turisteille suunniteltua koronatestausta. Kolmen päivän pikalomalle pääsisi yhdellä lähtömaassa tehdyllä koronatestillä. Testiä ei vaadita ollenkaan, jos lähtömään korona-tilanne on Suomea lievempi.

Käytännössä korona-tilanne on useimmissa maissa merkittävästi Suomea huonompi, joten käytännössä turistien tulee varautua koronatestiin ennen Suomeen lähtöä. Mikäli matka kestää yli 3 päivää, mutta alle 7 päivää, niin matkailijan on tehtävä Suomessa toinen koronatesti.

Suomessa tautitilanne arvioidaan kerran viikossa. Nyt valmisteltavassa laissa maakohtaiset tautitilannetiedot määriteltäisiin tiettävästi kuukausittain, mikä helpottaa matkojen suunnittelua. Maiden luokittelu pyritään EU-tasolla yhtenäistämään mm. värikoodeja käyttämällä.

Lääkäri päättää karanteenista

Uudessakin mallissa voidaan käyttää tarvittaessa karanteenia, mutta siitä päättää tartuntatautilääkäri. Tarkoitus on, että THL laatii asiasta yhtenäiset ohjeet ja menettelytavat.

Uusi turistien testausmalli julkistetaan tiettävästi  jo lähipäivinä. Hallituksen periaatelinjaus halutaan julki mahdollisimman nopeasti, jotta matkailuala saa selvyyden tulevista pelisäännöistä ja voi aloittaa matkojen järjestelyt. Asiaa koskeva laki lähtee sen jälkeen eduskunnan käsittelyyn.

Edellinen turistien testausta koskeva lakiesitys vedetään eduskunnasta huomenna. Hallituksen oli ensin tarkoitus lieventää sen vaatimuksia eduskuntakäsittelyn aikana, mutta eduskunnan perustuslakivaliokunta löysi siitä niin paljon moitittavaa, että hallituksen on annettava nyt kokonaan uusi lakiesitys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja