Turisti, varaudu tiukkoihin turvatoimiin Israelissa

Varaudu tiukkoihin turvatoimiin, mutta jätä ennakkoasenteet kotiin, vinkkaa kokenut Israelin kävijä Raamatun maisemiin mieliviä. Monipuolisesta matkailumaasta löytyy niin menevää yöelämää kuin hengellisyyttäkin


Metallinpaljastimia, laukkujen tarkastuksia ja tarkkoja kysymyksiä – Israeliin suuntaavan kannattaa varautua ankariin turvatoimiin. Ulkoministeriön matkustustiedote maahan kehottaakin välttämään muun muassa julkisia liikennevälineitä, massatapahtumia ja liikkumista rajaseuduilla. Terrori-iskujen riskistä varoitellaan.


– Turvatoimet esimerkiksi lentokentällä ovat paljon tiukemmat kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Ne ovat kuitenkin myös sujuvammat. Israelissa näkyy se, että turvatoimia on noudatettu pitkään. Aikaa vievää se kuitenkin on, muistelee politiikan opiskelija Miia* Israelin matkojaan. Itse hän joutui kerran erityisen tarkkoihin kuulusteluihin Tel Avivin lentokentällä, joiden syyksi paljastui "suuri määrä" kenkiä matkatavaroiden joukossa.


Suomalaiselle turistille saattaa tulla yllätyksenä, että laukut läpikäydään niin nähtävyyksien, yökerhojen kuin kauppakeskustenkin ovilla. Miia muistelee, miten linja-autoasemallekin piti jonottaa, kun turvatarkastus ruuhkautti sisäänkäynnin. Linja-autoissa silmiin pistivät lukuisat asevelvollisuuttaan suorittavat nuoret ja ajoittaiset tiesulut.


– Ei siellä ollut kuitenkaan koskaan sellaista oloa, että milloinkohan posahtaa pommi. Kodeissaan paikalliset ovat silti varautuneet vaikkapa turvahuoneilla.

Homobaareja ja pyhiä paikkoja


Ilmapiiri vaihtelee Miian mukaan maan eri osissa. Tel Aviv on nuorekas ja homoystävällinen bilekaupunki, mutta Jerusalemissa uskonnollisuus näkyy katukuvassa ja ravintoloissa tarjoillaan kosher-ruokaa. Länsirannan lähettyvillä taas Miian mielestä näkyy, ettei kaikki ole ihan tavallista.


– Jerusalemissa ei tee mieli kulkea minihameessa tai tiukoissa housuissa. Turisteilta ei edellytetä tiettyä pukeutumista, mutta ilmapiiri on uskovainen.


Miian mukaan paikallisten kanssa on kiinnostavaa keskustella, mutta politiikka ei ole samalla tavalla sopiva puheenaihe kuin Suomessa.


– Älä mieti ennakkoasenteita, vaan ole avoin. Kannattaa katsoa ympärilleen ja matkustaa maassa laajasti. Esimerkiksi Tel Avivissa ei tarvitse pelätä rikollisuutta tai mitään muutakaan, mitä nyt auringon polttelua. Ja ruoka on todella hyvää, Miia naurahtaa.

*)nimi muutettu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja